Novi Sad: Čistilica za 10 pijaca

Novosadska “Tržnica” je za ovu godinu najavila znatna ulaganja u rekonstrukciju delova Limanske i Najlon pijace, kao i nabavku novih mašina i opreme, investicije za koje je u gradskom budžetu planirano 36,5 miliona dinara.

Prema godišnjem programu investicija tog JKP, usvojenom nedavno u Skupštini grada, najveći deo te finansijske podrške, odnosno 13 miliona dinara, biće izdvojeno za nabavku velike čistilice, mašine neophodne za čišćenje pijačnih platoa i ukupno održavanje higijene na svih deset gradskih pijaca.

Kupce, a naročito prodavce, sigurno će najviše obradovati poboljšanja uslova za kupovinu i prodaju, a jedno od najvažnijih biće rekonstrukcija dela Limanske pijace.

-Planirano je zatvaranje prostora za lako kvarljivu robu i ugradnja sistema za klimatizaciju. Taj prostor na ovoj našoj velikoj i posećenoj pijaci izgrađen je 2006. – precizirano je u investicionom planu “Tržnice”.

Tom obnovom umnogome će biti osavremenjen prostor namenjen prodaji mesa, sira, testenina i drugih proizvoda.

-Ne samo što će smeštaj naših proizvoda biti sigurniji i bezbedniji, nego će, nadamo se, i uslovi za rad nas prodavaca i te kako biti bolji, pogotovu leti, kada su velike vrućine pod ovim pijačnim krovom – kažu gotovo uglas, za “Novosti”, trgovci mlečnim i proizvodima od mesa na Limanskoj pijaci.

U “Tržnici” planiraju i da ove godine na Najlon pijaci izgrade nadstrešnicu na lane rekonstuisani objekat za izdavanje poslovnih prostora, kao i da nabave jedan montažno-demontažni magacin. Te investicije trebalo bi da koštaju četiri miliona dinara. Kako je navedeno u skupštinskoj odluci, ukoliko pranirani iznos ne bude dovoljan za ostvarivanje plana, “Tržnica” će iznos koji bude nedostajao dodati iz sopstvenih izvora.

TEZGE I RASHLADNE VITRINE

Za nabavku pijačnih tezgi planirano je tri miliona dinara, dok će pet miliona biti izdvojeno za rashladne vitrine i komore.

-Planiramo da zamenimo 10 do 15 procenata, od ukupno 450 rashladnih vitrina – navode u “Tržnici”.

(Tekst i foto: Z. Grumić, Novosti)