Novi Sad ne sme biti poligon za politikantske eksperimente

NOVI SAD – Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine, mr Maja Sedlarević, već dve decenije živi u Novom Sadu i odlično poznaje socijalno-politička dešavanja u vojvođanskoj prestonici. Pokrajinska poslanica ističe u razgovoru za portal nshronika.rs da je, pored drugih brojnih problema, u Gradskom veću i veoma mali broj žena, te da se na mestu prvog čoveka Novog Sada, a za dobrobit svih Novosađana, mora naći osoba koja je ozbiljan i iskusan menadžer.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u prethodne tri godine?
– Rad Gradskog veća Novog Sada bio je na dosta niskom nivou, izuzetno loš. Takođe, u Gradskom veću je, uz sve promene, izuzetno malo žena, kao i na svim drugim pozicijama odlučivanja u izvršnoj vlasti u Novom Sadu. Članica i članovi Gradskog veća Novog Sada bavili su se ličnim i stranačkim promocijama. Pet milijardi dinara koje su zatekli u budžetu nisu iskoristili za investiranje u razvoj, nego su njima pokrivali gubitke preduzeća koje su njihovi direktori proizveli nestučnim radom i nasilnim stranačkim zapošljavanjem. U Novom Sadu ne postoji nijedna ozbiljna investicija koja je realizovana u prethodne četiri godine, što je sasvim dovoljan rok za tako nešto. Ono što zovu investicijama jeste samo puko održavanje, a od onog što su planirali kao stvarne investicije odustali su da bi izašli u susret diskutabilnim investitorima, sklapajući ugovore koji su finansijski i pravno nemogući za opravdati, a samo zbog toga da bi se dodvorili stranačkim centralama. Politikanstvo i partokratija su u ovom mandatu najviše došli do izražaja i dominirali nad svim ostalim. Šteta učinjena zbog toga Novom Sadu je nemerljiva.
Šta bi nova vlast u gradu prvo trebala da uradi?
– Trebalo bi, pod hitno, zaustaviti sve aktivnosti koje su dovele do toga da Novi Sad bude poligon za politikantske eksperimente. Nova gradska vlast primarmo i prioritetno mora da se bavi komunalnom politikom. Ne pamtim kada je Novi Sad izgledao prljavije, bio zapušteniji i u većem haosu! Svu svoju energiju, stoga, nova gradska vlast mora usmeriti ka onome što i jeste njen najvažniji zadatak, a to je podizanje kvaliteta komunalnih usluga i svega onog što život građanki i građana u zajednici kakva je jedan grad čini kvalitetnijim i boljim.
Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?
– U ovakvoj situaciji u kakvoj je Novi Sad danas važno je za gradonačelnika izabrati osobu koja je ozbiljan i iskusan menadžer, sa iskustvom i pozitivnim rezultatima u rukovođenju, znanjem o komunalnom gradskom sistemu i energijom koja je neophodna da bi se vodio jedan ovakav grad.
(BILSV, 01.04.2016)
Prethodni tekstVažno je da Čanak bude u republičkom parlamentu
Sledeći tekstVojvodine će biti onoliko koliko bude LSV