Novi Sad razume poljoprivrednike

kolartraktori

Liga socijaldemokrata Vojvodine izborila je jednu veoma značajnu stvar za poljoprivrednike, pošto je juče postignut dogovor da se ukine prethodna odluka o godišnjoj registraciji traktora i poljoprivrednih mašina – izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Izvršnog odbora Gradskog obora Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar.
To praktično znači da će izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja biti uvedena jednokratna obaveza registracije tih mašina i to prilikom njihove kupovine. On je objasnio da je to dogovreno na jučerašnjem sastanku, koji je inicirala LSV, a na kojem su bili zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, ministar poljoprivrede Dušan Petrović i ministar policije Ivica Dačić.

Podrška od 30.000 potpisa 

– To je više nego značajna stvar za ionako osiromašena poljoprivredna domaćinstva i državu koja je u ozbiljnioj finansijskoj krizi čak većnoj nego što su neke druge zemlje u okruženju – naveo je Kolar. On je dodao da traktori i poljoprivredene mašine nisu luksuz nego sredstva za rad, i da Liga nije mogla da istoleriše ove namete koju su bili uvedeni novim zakonom. Kolar kaže i da je LSV u oko 200 mesta u Vojvodini prikupila oko 30.000 potpisa podrške građana za inicijativu da se ovaj zakon izmeni. Kako kaže, dogovoreno je i da nadležna ministarstva olakšaju proceduru da se tehnički pregled može obavljati u mestu boravka ili što bliže, kako bi se i na taj način smanjili troškovi poljoprivrednika.

– Osim toga, prema Ministarstvu finasija je upućena inicijativa da se nađu olakšice i u oblasti obaveznog osiguranja – rekao je Kolar.

Razumevanje u Novom Sadu

On je posebno istakao da su Novosađani i Novosađanke, podržavajući ovu akciju, još jednom pokazali da imaju suštinsko razumevanje za stvari koje naizgled nisu tema Novog Sada.

– Dakle, oko 3.000 potpisa su dali građani Novog Sada kako u prigradskim naseljima, tako i urbanim delovima Novog Sada, jer razumeju položaj i potrebe poljoprivrednika.
I ovom prilikom se zahvaljujem Novosađanima i Novosađankama na podršci – naveo je on. Kolar je dodao, da su to oni isti građani i građanke Novog Sada koji osuđuju sve vandalizme koji su se prethodnih meseci događali u gradu kao što su čupanje klupa, paljenje kontejnera ili uništavanje dečijih igrališta. On je najavio i da će Gradski odbor LSV Novi Sad pokrenuti akciju da se od najverovatnije naredne godine, kao van nastavna aktivnost, u školama uvedu edukativne radionice na temu javne svojine.

– Ponovo ćemo tražiti podršku od građana, ali ovoga puta ne kroz potpise, nego kroz motivisanje svoje dece na takve radionice idu – rekao je Kolar.

Prethodni tekstOtvorena hladnjača na Najlon pijaci
Sledeći tekstČanji: Doslednost u borbi za pravednije i bolje društvo