Novi Sad više nije bezbedan grad

aleksandarjovanovic20120112

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo apeluje na gradske i državne zvaničnike da se što hitnije pokrene tema bezbednosti građana i da se što pre imenuje načelnik Policijske uprave u Novom Sadu.

Koliko su Novosađanke i Novosađani bezbedni u svom gradu pokazuje i pucnjava koja se noćas dogodila na Detelinari, a u kojoj je život izgubio jedan mladić.

Novi Sad više nije bezbedan grad. Više nije samo materijalna i fizička bezbednost građanki i građana Novog Sada ugrožena. Oni sada postaju i životno ugroženi.

Koliko je ugrožena bezbednost u Novom Sadu lako je proceniti i kada se uzme u obzir da je za oko deset meseci zabeleženo pet pucnjava kod škola i vrtića, a da se direktorima pojedinih gradskih preduzeća bacaju bombe pod automobile.

Ovo nisu standardi bezbednosti koje Novosađani i Novosađanke mogu da tolerišu i koje prihvataju, jer je Novi Sad oduvek bio bezbedan grad.

Neodgovorno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije tri i po godine ne imenuje načelnika novosadske Policijske uprave i ovo se pod hitno mora rešiti.

Zahtevamo da se otvori policijska stanica na Novom naselju, jer su svi rokovi odavno prošli i bilo kakvi izgovori za odlaganjem ne dolaze u obzir. Takođe, zapošljavanje neophodnih 300 policajaca mora se što pre realizovati, a ne 80, koliko je, kao poslednji u nizu, nedavno najavio državni sekretar MUP Vanja Vukić.

Formiranjem Policijske uprave za Vojvodinu omogućila bi se decentralizacija i bolja koordinacija rada MUP-a.

Dok je Vojvodina imala nadležnost nad organizacijom rada policije na svojoj teritoriji, a koja je ukinuta nakon ustavnog puča u režiji Slobodana Miloševića 1988. godine, građani Vojvodine su imali bezbednost i policiju kojom su mogli da se diče širom sveta.

 

Potpredsednik

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Jovanović

Prethodni tekstGrađani Novog Sada zaslužuju bolju bezbednost
Sledeći tekstIma li gradska vlast dvostruke aršine?