Novoimenovani direktori da predoče u kakvom su stanju zatekli gradska preduzeća

td_324x160

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada će od naredne sednice tražiti od novoimenovanih direktora javnih i javnokomunalnih preduzeća da jasno predoče u kakvom su stanju zatekli ta preduzeća, koliko je zaposlenih i po kojem osnovu u protekle dve godine, te da li će zahtevati utvrđivanje odgovornosti zbog loših rezultata svojih prethodnika. Ako budu odbili da to učine, LSV će to učiniti. Jer, neko mora da odgovara za upropaštavanje gradskih preduzeća i nabijanje dugova.

Katastrofalno stanje i opštu konfuziju možda najbolje ilustruje predlog Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije za temeljnu reformu javnih i javnokomunalnih preduzeća Novog Sada. Dakle, stranka koja dve godine doslovno uništava pojedina gradska preduzeća i ustanove, sada pokušava sebe da predstavi kao grupu eksperata koja se vratila sa dugog letovanja i zatekla gradska preduzeća u lošem stanju.

Sve za čega se danas zalažu i sve što danas predlažu mogli su da urade u protekle dve godine koliko su na vlasti. Umesto racionalizacije – zapošljavali su preko svake mere. Koliko ljudi je, recimo, zaposlio u JGSP Novi Sad taj isti DSS koji sada predlaže racionalizaciju broja zaposlenih? Prema našim saznanjima, preko 150. Veći od broja zaposlenih je samo dug koji su ostavili za sobom.

Kako je taj isti DSS, recimo, vodio PU „Radosno detinjstvo“? Pa njihova ideja je bila segregacija, odvajanje devojčica od dečaka po ugledu na vrtić u Rusiji?! Njihovom, DSS rukovodstvu „Radosnog detinjstva“, su se dešavali štrajkovi vaspitačica i protesti roditelja. Zar misle da im je to neko zaboravio?

Ova vladajuća stranka u Novom Sadu predlaže da usluge komunalnog sektora treba da pojeftine. Lepo, ali zašto su dozvolili da u protekle dve godine sve samo poskupljuje?! Oni, DSS, posle dve godine vlasti ukazuju da je stanje u javnom i javnokomunalnom sektoru neodrživo i da u njemu ima korupcije? Pa šta rade dve godine?! Oni predlažu vraćanje osnovnim delatnostima? Pa što su otvarali nove delatnosti i odmah zapošljavali ljude u njima? Zar nije JGSP Novi Sad otvorio turističku agenciju pod njihovim rukovodstvom?

Verovatno su to i razlozi zbog kojih su im koalicioni partneri sada u rekonstrukciji vlasti uskratili dalje upravljanje nad JGSP „Novi Sad“. Stanje u gradskim javnim i javnokomunalnim preduzećima nije bilo dobro ni do njihovog dolaska, ali je moglo da se popravi. Nakon njih, to će biti izuzetno težak posao na kojem LSV uveliko radi i za koji će tražiti podršku građana.

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstLSVO obeležila Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma
Sledeći tekstGarantovati pravo na materinstvo bez žrtvovanja karijere