Novom Sadu su potrebni menadžeri, a ne političari

NOVI SAD – Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za gradonačelnika Novog Sada Dušan Bajić još jedan je od poznatih Novosađana koji je za portal NSHronika.rs prokomentarisao rad Gradske vlade u protekle tri i po godine, izneo predloge o tome šta bi nova vlast trebalo prvo da uradi i iz svog ugla govorio o idealnom gradonačelniku.

Dusan Bajic

 

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Na prvom mestu nedovoljno stručno, nedovoljno profesionalno i svakako nedovoljno posvećeno. Nažalost, pet milijardi dinara koliko je aktuelna gradska većina nasledila od prethodne vlasti, nisu investirane u razvoj grada u bilo kom delu u kom bi oni smatrali da je najbolje, nego su te pare potrošene na saniranje komunalnog sektora u stvarima koje su kao štetu načinili njihovi aktuelni direktori. Sa druge strane, kompletna gradska vlast se u prevelikoj meri bavila dodvoravanjem stranačkim centralama u Beogradu, donošenjem deklaracija, odluka, skupštinskih zaključaka i slično u oblasti za koje grad nije nadležan, a ovo što predstavljaju kao velike uspehe u gradu je, zapravo, nivo pukog održavanja koji se radi za platu koju primaju i koji nije apsolutno nikaakv napredak. Sve u svemu, na skali od jedan do pet, ocena je jedva dva.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Prvo što bi nova vlast trebala u gradu da uradi jeste promena samog koncepta funkcionisanja grada. Grad je komunalna celina, grad je komunalna zajednica i svi društveni, politički akteri na nivou grada, treba svoju energiju i svoja znanja da usmere ka tome da Novi Sad bude ugodnije, udobnije, uljudnije mesto za život, a ne da se bave visokom politikom. Novom Sadu su potrebni menadžeri, a ne političari, kad govorimo o funkcionisanju grada. Posao gradonačelnika je, moram da primetim, možda 10 ili 15 % protokolaran, a 85% ili 90 je to posao menadžera. Tako bi trebalo da bude. Znači, gradonačelnik mora 365 dana, 24 sata dnevno da nadgleda sve ljude koji su deo njegovog tima. Ne može gradonačelnik da se bavi i vodovodom i gradskim zelenilom i grejanjem i muzejom, ali može da nadgleda rad ljudi koji su za to zaduženi i da im svojim primerom pokazuje kako se menadžerski uspešno takav posao radi. Mi smo zauzeli stav, i ja kao kandidat za gradonačelnika iza toga čvrsto stojim, da bi uveli novinu, da svaki funkcioner koji preuzima odgovornost za određeni resor ili preduzeće ili ustanovu ili instituciju – mora svojom imovinom da garantuje za razvoj firme, odnosno institucije koju preuzima. Odnosno, mora svojom imovinom da garantuje ako rezultati tog preduzeća ili institucije budu lošiji nego kada je on preuzeo. Drugo, uvešćemo da se na svakih šest meseci održavaju tematske sednice Skupštine grada na kojima će biti analiziran rad svakog preduzeća, svakog resora i svake institucije pojedinačno. To podrazumeva i da, ako nema napretka ili, još gore, ako preduzeće nazaduje, ta osoba se mora promeniti. Naravno, svi koji preuzimaju odgovornost, prvi korak koji moraju da preduzmu u svim svojim firmama ili resorima koji preuzimaju je profesionalizacija, odnosno da se ne prilagođavaju poslovi i sistematizacije ljudima koje su nepotrebno doveli, nego da se na mesta koja podrazumevaju znanje, odgovornost, iskustvo i sturku postavljaju takvi. Svaki čovek mora da zna da radi svoj posao. Ako je zadužen za mašinsko odeljenje ili za vozni park, suvišno je da bude po obrazovanju pravnik, nego da se razume u posao za koji je zadužen.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Bilo bi neprimereno da ja na taj način to odgovorim. Idealnog gradonačelnika nema. Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine smo mišljenja da je potreban iskusan menadžer sa velikim iskustvom u komunalnoj privredi, komunalnom sektoru, komunalnim preduzećima u gradu Novom Sadu. I meni je ukazano poverenje da, ukoliko osvojimo neophodan broj glasova, u ime LSV preuzmem tu odgovornost.

(BILSV, 19.04.2016)

Prethodni tekstNajava događaja
Sledeći tekstNovom Sadu potrebna reorganizacija komunalnog sektora