Novosadski funkcioneri da se pridržavaju Etičkog kodeksa ponašanja

NOVI SAD – Novosadski funkcioneri uskoro će potpisati izjave da će svoj posao obavljati moralno, na šta ih obavezuje Etički kodeks ponašanja funkcionera, usvojen 2004. godine, a u primeni u svakoj lokalnoj samoupravi. Njihov rad pratiće Savet za praćenje primene etičkog kodeksa, koji je danas održao konstitutivnu sednicu, a predsednica Saveta Maja Sedlarević kaže za 021 je uloga ovog radnog tela da prati rad funkcionera i izveštava kada dođe od kršenja etičkog kodeksa.
LSV
– Najpre je potrebno novoimenovane funkcionere upoznati sa sadržajem kodeksa, a potom svima ponuditi da potpišu izjavu da će se pridržavati kodeksa. Videćemo da li ćemo imati dobar prijem i vrlo rado ćemo obavestiti javnost o svim zaključcima Saveta – navodi Sedlarević.
Etički kodeks nalaže da funkcioneri moraju da postupaju isključivo u javnom interesu – bez uplitanja ličnih ili stranačkih interesa. Funkcionerima se sugeriše da ne preleću iz jedne u drugu stranku i savetuje da održavaju normalne, profesionalne odnose sa kolegama funkcionerima, ali i sa medijima. Funkcioneri bi trebalo javno da kažu kad god se neko nađe u sukobu interesa, da sami izbegavaju da se u istom nađu, kao i da redovno građanima stavljaju na uvid podatke o svojoj imovini. Funkcioneri ne smeju da učestvuju u nemoralnim radnjama tokom izbornih kampanja (poput kupovine glasova), ne smeju da daju ili primaju mito i da nesavesno troše novac iz gradske kase.
Međutim, kako za Radio 021 potvrđuje Maja Sedlarević, ne postoje kazne za funkcionere koji se ogluše o kodeks. Naime, apeluje se na savest svakog funkcionera da se ponaša moralno, a Savet će u slučaju da dođe do kršenja obavestiti javnost, ali i razgovarati sa osobom koja je prekršila kodeks.
– Predlažem da prvi funkcioneri koji će potpisati izjavu budu gradonačelnik i predsednik Skupštine grada, kao najviši javni funkcioneri – poručuje Sedlarevićeva.
(BILSV, 16.09.2016)