Naslovna O nama Zašto autonomašimo

Zašto autonomašimo

VOJVODINA KAKO JE MI VIDIMO I ZA KOJU SE BORIMO

Na prostoru evropskog kontinenta ne postoji složenija i kompleksnija zajednica od vojvođanske. Teško je pronaći ijedan sličan prostor na kome su se, kroz istoriju, toliko mešali nacionalni, ekonomski i državni interesi. Vojvodina nije samo višenacionalna, niti je samo višekonfesionalna. Ona jeste i to, ali je i višezavičajna sredina. Ta posebnost, da na teritoriji Vojvodine žive pripadnici iste nacije i vere, ali različitog zavičajnog porekla, kulture i običaja, čine je još kompleksnijom, a nacionalne zajednice, unutar njih samih, i raznovrsnijim i bogatijim.

Članice i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) misle da se Vojvodina ne može posmatrati kao anonimni deo ove ili one nacionalne države, ali se ne može ni izdvajati iz ukupnog nasleđa svih različitih nacionalnih i drugih zajednica ljudi koji na njenom tlu žive.

Uspostavljanje principa ravnopravnosti građanki i građana, solidarnosti, pravednosti, decentralizacije vlasti, poštovanje prava na različitost, nepovredivost osnovnih ljudskih prava, prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma, obrazovanja i informisanja, prava na ličnu, imovinsku i pravnu sigurnost jesu ono što uvek štitimo i čemu stremimo.

Različitost, koja je glavna karakteristika Vojvodine, vidimo kao naše bogatstvo i sreću, prednost i veličinu. Takva Vojvodina, autonomna pokrajina svih građanki i građana koji u njoj žive, otvorena je i u nju su dobrodošli svi dobronamerni. Vojvodina se ne odlikuje nijednom nacijom, niti verom, niti jednim jezikom, Vojvodina je stanje duha i uvek drugačijih sistema vrednosti, razumevanja, poštovanja i uvažavanja.

Borimo se za tip vrednosnog sistema koji kao najveću vrednost uzima pojedinca ili pojedinku, čije su slobode i prava ograničena samo slobodama i pravima drugog ili druge.

Zalažemo se za najviši stepen autonomije Vojvodine – za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovane Ustavom.

Vojvodinu ne vidimo van granica Srbije, nego u decentralizovanoj i demokratskoj Srbiji.

Vojvodinu vidimo kao most između Srbije i Evrope, regiju koja, koristeći svoje resurse, razvija svoje potencijale i koja se, usvajajući i poštujući iskustva drugih, razvija u modernu evropsku regiju.

Vojvodina, pre svega, zbog svog geografskog položaja, tradicije i načina prihvatanja savremenih vrednosti Evrope, ima posebno mesto, ulogu, ali i odgovornost u procesu evropskih integracija Republike Srbije. U budućoj Evropi regija Vojvodina može, ali i mora, da zauzme mesto koje joj pripada i koje će njenim građanima omogućiti da ostvare sve svoje želje i ispune sva svoja očekivanja, a, pre svega, život po najvišim evropskim standardima.

Cilj LSV uvek nudi alternativu, drugačiji tip mišljenja, drugačiji način postupanja, koji je zasnovan na interesima svih građanki i građana Vojvodine bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, zavičajnu i bilo koju drugu vrstu pripadnosti.

Od samog osnivanja, pa do danas, Liga socijaldemokrata Vojvodine pronalazi i nudi nova i drugačija rešenja. Tako će biti i ubuduće.