Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

krv

Izvršni odbor Gradskog odbora LSV Novi Sad organizovao je jutros akciju dobrovoljnog davanja krvi u okviru koje su se članice i članovi ovog gradskog odbora skupili u Zavodu za transfuziju krvi kako bi dali svoj doprinos.

Akcijom se želeo obeležiti Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, a kako je rekao predsednik IO GrO LSV Novi Sad Robert Kolar, ovaj „mali“ gest uzima malo vremena, a nekome će dati puno istog.

-Dobrovoljno davanje krvi, pored jednog izrazito humanog čina, predstavlja i vid građanske solidarnosti. Važno je širiti ideju dobrovoljnosti, to pokazuje da se jedno društvo kreće u pravom smeru. Uostalom, lep je osećaj pomoći nekome kad znaš da ta krv ide u dobre ruke i da će nešto dobro da ispadne iz svega toga- kazao je Kolar.

Kako je navela portparolka Zavoda za transfuziju krvi Zorica Bjelić, ovakav gest je od izuzetnog značaja s obzirom na letnji deficit krvi koji sldi.

Prvi Svetski dan davalaca krvi obeležen je 14. juna 2004. godine, a 2005. godine taj dan ustanovljen kao događaj koji će se obeležavati jednom godišnje, kada je i upućen poziv svetskoj javnosti za najširu moguću međunarodnu podršku. Srbija od 2005. godine redovno obeležava ovaj dani, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

 

krv1

Svetski dan davalaca krvi se kao godišnji događaj odvija pod pokroviteljstvom ministara zdravlja svih zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije. To je prilika da se još jednom izrazi zahvalnost svim davaocima krvi i volonterima koji su dali svoj doprinos u prikupljanju dovoljnih količina bezbedne krvi, kao i da se u čitavom svetu na viši nivo podigne svest o potrebi za krvlju i komponentama krvi.

Prethodni tekstNarkomanija je izlečiva bolest
Sledeći tekstFK „Vojvodina“ – ponos našeg grada