Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka

07072013

Povodom 7. jula, Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, delegacija Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad položila je danas venac na spomenik Svetozaru Markoviću koji se nalazi na Almaškom groblju u Novom Sadu. U delegaciji su bili potpredsednik LSV i član predsedništva Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Jovanović, predsednik novosadskih ligaša Aleksandar Kravić, potpredsednik GrO Damir Kondić, član predsedništva GrO LSV Novi Sad Bogdan Kolarski i zamenica predsednice odborničke grupe Lige u Skupštini grada Novog Sada Tijana Milošević.

Aleksandar Jovanović istakao je tom prilikom da, umesto da se aktuelizuju etičke vrednosti antifašizma, vlast danas iz istorije briše stotine hiljada partizanskih boraca, antifašizam se osporava nekim novim zakonima, sudskim procesima rehabilitacije, ali i revizionističkim udžbenicima istorije. Antifašiste, kako dodaje, proglašavaju ubicama, a kvislinge oslobodiocima i „nacionalnim snagama”, stvarajući konfuziju, koja direktno vodi fašizaciji našeg društva.

– Vrlo tendenciozno i sistematski se radi na tome da se faktički uruši značaj antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu koja je postojala na teritoriji tadašnje Vojvodine, Srbije i Jugoslavije. Radi se na tome da se antifašisti izjednače sa mnogim drugima koji to nisu bili, a koji žele sad da se pokažu kao antifašisti, da se pokaže da su svi radili u interesu naroda. Kao i prethodnih godina, želeli smo da polaganjem venca i obeležavanjem ovog veoma važnog datuma istaknemo značaj borbe protiv fašizma, jer je ova zla ideja sve više prisutna u našem društvu kroz različite forme i oblike i protiv nje se svi moramo boriti – naglasio je Aleksandar Jovanović.

Napomenuo je i da je antifašizam bio i jeste univerzalna moralna vrednost, temelj današnje evropske civilizacije, te da nema evropske politike koja može sebi da dopusti poigravanje i relativizaciju vrednosti na kojima se temelji savremeni svet.

Pre 72 godine, 7. jula, partizani su napadom na žandare, koji su bili u službi okupacionog terora, počeli borbu protiv fašističkih snaga i svih domaćih kvislinških formacija koje su im se stavile na raspolaganje. Ustanak je prerastao u antifašističku i narodnooslobodilačku borbu, za koju su jugoslovenski partizani stekli poštovanje čitavog slobodnog sveta i podršku saveznika u antifašističkoj koaliciji. Zato se 7. jul obeležava kao Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

Prethodni tekstMafijaški rukopis neprihvatljiv za Novi Sad
Sledeći tekstZašto je za Muzej dobro da direktor nema iskustva?