Održana tribina za prava trudnica

liga-trudnice

Forum žena LSV Novi Sad održao je tribinu “Punom platom za trudnice” u okviru kampanje “Trudnice nose našu budućnost” sa ciljem da animira javnost i nadležne organe u vezi sa problemom nadoknade u toku trudničkog bolovanja. Naime, kako je trenutno zakonski regulisano, trudnice koje su na bolovanju imaju pravo da dobiju 65 odsto od plate tokom svog odsustva. S druge strane, imamo slučaj Beograda i Jagodine koji su stvorili uslove da naknada za trudničko bolovanje iznosi 100 odsto.

 

 

Predsednica Foruma žena Jasmina Nikčević rekla je da se još 2009. godine govorilo kako će lokalne vlasti poraditi na tome da se iz budžeta izdvoji i ostatak koji čini tih 35 odsto, ali da još uvek nije ništa učinjeno. “Istina je da imamo slučaj ekonomske krize, ali isto tako postoje građanke za koje se moraju pronaći sredstva koja bi im olakšala život”, rekla je Nikčevićka i dodala da gradske vlasti moraju imati “sluha za trudnice”.

S druge strane, načelnica ginekološko-akušerske službe u Domu zdravlja u Novom Sadu, Sanja Savin, spomenula je još jedan problem koji se tiče trudnica. To je problem zdravstvene službe i procedure u vezi sa bolovanjima. “Trudnice koje rade na mestima gde se diže težak teret, u uslovima visokih, ekstremnih temperatura, gde su prisutni buka i vibracije, imaju pravo na bolovanje”, rekla je Savin. Ona je uputila negativne primedbe na rad Lekarske komisije u Novom Sadu ističući da ova komisija “zaključi takva bolovanja, a trudnice vraća na posao”. Prema njenim rečima, to je slučaj samo u Novom Sadu, te je načelnica uputila apel gradskim vlastima da se među članovima Komisije uvrsti i ginekolog koji bi znao kako da se bavi pitanjem rizičnih trudnoća i bolovanja.

Što se tiče ovog pitanja, direktor Centra za socijalni rad, Gojko Vujinović, koren problema vidi u procesu konsolidacije budžeta Republike Srbije. “Tom prilikom prvi su se na udaru našli Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i Fond zdravstvenog osiguranja, naročito deo koji se tiče Ministarstva za zdravstvo”, rekao je direktor Centra za socijalni rad, dodajući da su reforme negativno uticale na pitanja u vezi sa stomatologijom i naknade za vreme nesposobnosti za rad, što je, naravno, uticalo i na trudnice.

On je izneo statističke podatke prema kojima se u Novosadskom porodilištu godišnje porodi oko 6000 žena. Broj trudnica koje su na bolovanju zarad očuvanja trudnoće iznosi oko 200 godišnje. Kada bi im se iz budžeta Grada doplatila razlika od 35 odsto do pune plate, to bi, grubo preračunato, iznosilo oko dva miliona dinara godišnje.

Forum žena će u toku ove kampanje organizovati i niz uličnih akcija, podelu promotivnog materijala, sakupljanje potpisa – sve što je potrebno da bi se podigla svest građana i građanki o ovom problemu čije se rešenje mora naći u najkraćem mogućem roku. Jasmina Nikčević najavila je inicijativu po kojoj će se članovima gradskog veća i gradonačelniku Novog Sada uputiti zahtev za Odlukom koja će promeniti dosadašnji sistem nadoknade.

Prethodni tekstPomoć šestočlanoj porodici za Dan deteta
Sledeći tekstObeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama