Oko 100 miliona dinara za bezbednost u gradu

aleksandarjovanovic20120112-1

Protekle četiri godine Novi Sad je uložio oko 100 miliona dinara za povećanje bezbednosti kroz kupovinu opreme, otvaranje i opremanje novih šalter sala, plate za radnike, opremanje prostora za novu policijsku stanicu.

-Bezbednost je suštinsko pitanje svakog grada, jer bez nje nema ni razvoja sredine- naveo je potpredsednik LSV i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

On je insistiranjem na povećanju broja policajaca, otvaranju policijske stanice na Novom naselju i novih šalter sala za izdavanje ličnih dokumenata, poslao signal ministru unutrašnjih poslova da Novi Sad nema željeni stepen bezbednosti.

-Novi Sad je dobio šalter salu kod Mosta slobode. Grad je ustupio svoje radnike za šalter sale, kupljena je oprema za Novosadsku policiju, otvorena je policijska stanica u Ulici Stevana Hladnog i MUP je objavio konkurs za obuku za nove policajce- predočio je funkcioner LSV.

Inicijativa za Petrovaradinsku tvrđavu

Kao gradski čelnik, Jovanović je često isticao značaj Petrovaradinske tvrđave i neophodnosti da se svrsta u spomenik od izuzetnog značaja. Zato je pokrenuto pitanje njenog stavljanja na listu UNESCO.

-Do sada su pokrenuti razgovori sa predstavnicima Ministarstva kulture o postupku i izradi elaborata o zaštiti Petrovaradinske tvrđave. Obavljeni su razgovori sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kao i sa predstavnicima Ferare o zaštiti pravljenju izučavanju, realizovana je poseta arhivima u Beču i Budimpešti i potraga za starim mapama Petrovaradinske tvrđave, uz mape Petrovaradinske tvrđave koje su donete u Novi Sad- objasnio je on.

Akcija krečenja grafita mržnje

Jovanović je svojevremeno pokrenuo akciju „Prekrečimo novosadsku mržnju“. Kako kaže, predstavnici grada moraju biti „nosioci ideja koje mogu da doprinesu razvoju sredine i pokretači akcija koje imaju za cilj ustanovljivanja sistema vrednosti“.

-Ovom akcijom se mapiraju grafiti sa porukama mržnje i netrpeljivosti i kreče se. Do sada je prekrečeno više od sedam lokacija sa porukama mržnje i netrpeljivosti, a akcija se nastavlja- naveo je on i pozvao i druge predstavnike lokalnih vlasti da mu se pridruže. Podsetio je da je Zrenjanin bio drugi grad koji se pridružio ovoj akciji, zajedničkim prekrečavanjem grafita mržnje od strane predsednika Skupštine ova dva grada, Aleksandra Jovanovića i Aleksandra Martona.

Novine u radu Skupštine grada

Jovanović je insistirao da se u Poslovnik Skupštine grada uvede Kalendar održavanja sednica.

-Prema Poslovniku, sednice se održavaju svakog poslednjeg petka u mesecu, sem letnje i zimske pauze. Skupština grada Novog Sada je prva lokalna Skupština u Srbiji koja je uvela ovakav Kalendar. Takođe, prva je uvela i elektronski sistem glasanja i elektronsko vođenje sednice- kazao je predsednik gradskog parlamenta.

Dodao je da je uvedena i praksa da se srednjoškolcima i gimnazijalcima, u okviru časova Ustav i pravo građana, organizuje dolazak u Skupštinu grada. Tokom četiri godine, organizovano je više od 50 poseta đaka novosadskih srednjih škola i gimnazija. Organizovani su i javni časovi za učenike. Među oblastima kojima su se bavili, našla se pre svega borba protiv HIV i polno prenosivih bolesti kao i borba protiv fašizma.

Prethodni tekstAleksandra Jerkov spot.mpeg
Sledeći tekstZastava APV i na stadionu