Okrugli sto o zaštiti trščara

Grad mora da nađe način da trajno reši problem obnove i očuvanja trščara, kao deo kulturnog i istorijskog nasleđa, zaključeno je na okruglom stolu o zaštiti trščara, održanom 30. maja u Novom Sadu.

30-05-11-1

Okrugli sto, koji je inicirao i moderirao predsednik  Skupštine grada Aleksandar Jovanović, održao se u dvorištu jedne od preostale četiri novosadske trščare i u njemu su učestvovali predstavnici grada i ustanova koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa. Podsećanja radi, samu temu trščara i njihovog lošeg stanja pokrenuo je Mesni odbor „Sava Kovačević“ GrO LSV NS, kada je prvi put skrenuta pažnja na vrlo loše stanje u kojem se objekti nalaze i kada je zatraženo od gradskih čelnika da se pozabave ovim pitanjem.

Učesnici okruglog stola su se složili da je potrebno formirati zasebno radno telo sastavljeno od predstavnika nadležnih službi i organizacija koje se bave ovom tematikom. Ovo telo bi trebalo da u roku od 60 dana načini predlog rešenja i da ga uputi Gradskom veću, kako bi se obezbedila sredstva nakon rebalansa budžeta.

-Ideja okruglog stola jeste da zajednički dođemo do rešenja, platforme koja će dati smernice i konkretne korake u zaštiti trščara – rekao je Aleksandar Jovanović na samom početku diskusije.

On je takođe kazao da je trenutno stanje ovih objekata neizdrživo i da je vrlo bitno da o ovoj temi i mogućim rešenjima govore stručnjaci.

Pored njega u ovom događaju su učestvovali članovi gradskog veća Jelena Atanacković-Jeličić i Andrej Bursać, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Zoran Ivošević, predstavnik JP „Urbanizam“ Darko Polić i predstavnik JP “Zavod za izgradnju grada“ Srđan Zorić.

Objašnjeno je kakva sve praksa može da se primeni u ovom slučaju, i kao neka od mogućih rešenja navedena su ekspropriacija ili privatno-javno vlasništvo nad trščarama. Predstavnici gradske uprave su pokazali spremnost da se angažuju povodom ovog pitanja, dodajući da će se u inicijativi da Novi Sad bude evropska prestonica kulture 2020. godine akcenat staviti na očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa.

Prethodni tekstBez decentralizacije nema demokratizacije
Sledeći tekstLSV Novi Sad obeležila Dan zaštite životne sredine