Oštro kažnjavati mržnju i nasilje

Prošlo je dvanaest godina od 7. oktobra 2007. godine, kada je Novi Sad zaustavio one koji su hteli da proslave rođendan Hajnriha Himlera, a zatim i napali kolonu antifašista koja je izašla na ulicu da ih u tome spreči.

Posle više od decenije, slučaj je na sudu okončan marta prošle godine tako što dvojica kolovođa praktično nisu ni osuđeni. A ostalima se nije ni sudilo jer su prekršajno kažnjeni nakon napada. Eto, tako su prošli oni koji su kamenicama razbijali glave antifašistima, pokušali da u Novom Sadu proslave rođendan idejnog tvorca holokausta i “zighajlovali” na Keju žrtava racije.

Na taj način, javnosti je poslata poruka da za mržnju i vraćanje Novog Sada u njegovo najmračnije vreme stradanja nema kazne.

Sličan epilog na sudu bio je i za vandalizovanje pekara čiji su vlasnici albanske ili goranske zajednice, u periodu od 15. do 21. oktobra 2014.godine, u Novom Sadu i širom Vojvodine.

Nasilje i mržnju ovde nema ko da osudi. Nema oštre sankcije i jasne poruke da ovo društvo to ne dopušta.

Kada se tome doda konstantno prekrajanje istorije i nedovoljna pažnja antifašističkoj borbi na ovim prostorima, nikoga ne treba da čude antisemitski, neonacistički i grafiti mržnje prema pojedinim nacionalnim zajednicama.

Ili ono prebijanje mladića pre tačno godinu dana kod Futoške pijace zato što su pričali na albanskom jeziku.Ili ona strahota na Adicama pre pet meseci, kada je nekoliko mladića pretuklo građane na ulici i u njihovim dvorištima zato što im se nije dopala njihova nacionalna pripadnost.

Širom Vojvodine se već obeležava, a uskoro se i u Novom Sadu navršava 75 godina od trenutka kada su pobeđeni fašisti.

A, tog 7. oktobra 2007. godine, Novi Sad je pokazao da ume da izađe na ulicu, da se suprotstavi i da ponovo pobedi.I nije više pitanje da li će, nego kada će to da se ponovo dogodi.

Vreme je da konačno da se u tu borbu i pobedu uključe i nadležni organi i institucije ove zemlje.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

Prethodni tekstAktivisti LSV prekrečili grafit mržnje na Limanu
Sledeći tekstVeće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke