Otkriven spomenik Vasi Stajiću

spomenik-vasi-stajicu--5-sus

Spomenik Vasi Stajiću, istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku, otkriven je na Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Spomenik su zajedno otkrili predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i unuk velikana Rastko Švalba. Spomenik, rad novosadskog vajara Slobodana Bodulića, je izrađen u bronzi i nalazi se u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Vlade i Skupštine AP Vojvodine.

Otkrivajući spomenik, predsednik gradskog parlamenta istakao je Stajićev značaj u istoriji Novog Sada i Vojvodine.

– Kada se govori o Vasi Stajiću jako je teško sublimirati njegov lik i delo. Vasa Stajić je bio čovek jako uporan, sa jasnom vizijom i ciljem da svoja dela sporovode, da pređe prag između teorije i prakse. Vasa Stajić je imao jasnu viziju po pitanju Vojvodine. To je za njega bila živa ideja, kojoj se posvetio ceo život. On je video Vojvodinu, kao autonomnu regiju, kao regiju koja treba da bude evropska, moderna, savremena i bolja. Zbog svega toga, on je bio čovek koji je proganajan od mnogih režima, Beča, Budimpešte, Beograda – poručio je Jovanović.

On je dodao da to, ipak, „nije bilo dovoljno da ga slomi“, ali nažalost, kao i mnogi ljudi poput njega, „bio je često neprihvaćen, odbačen, nepravedno potisnut“.

– Novi Sad ne sme da se prikaže kao grad koji zaboravlja svoje velikane i Novi Sad to do sada nije činio. Po našem Vasi Stajiću već imamo nazvanu ulicu i jednu osnovnu školu, a ovaj spomenik je važan segment tog sećanja. Važno je i mesto gde se spomenik nalazi, ispred najviših predstavničkih i izvršnih organa Vojvodine – zaključio je Jovanović.

Unuk Vase Stajića, Rastko Švalba, istakao je da je „jako ganut“ činjenicom da je „Novi Sad opet visoko valorizirao život i djelo Vase Stajića“.

– Sjećanje na djeda nije samo sjećanje na njega, već i na jedan kraj. Kraj koji se meni duboko urezao. Tu sam upoznao Dunav, njegove ljepote, ljepote jednog drugog kraja – rekao je Švalba.

On se dotakao i vremena kada je sa svojim dedom provodio vreme.

– Moj odnos sa djedom je na neki način bio pomalo suzdržan, jer je on zbog svoje bolesti bio oprezan prema djeci. On je za mene tada značio jednu ozbiljnu ličnost, jednog čovjeka kojeg sam ja poznavao dok je skupljao snagu da preživi svoju bolest – opisao je Švalba.

Otkrivanju spomenika prethodile su recitacije osnovaca iz škole „Vasa Stajić“, ali i čitanje odlomaka iz njegovih knjiga. Svečanosti je prisustvovao velik broj građana i građanki, javnih ličnosti i predstavnika novosadske vlasti.

Prethodni tekstTribina u MZ „Dunav“
Sledeći tekstInicijativa za zabranu teretnih vozila kroz Ulicu Mileve Marić