Otpustite rođake, a uposlite radnike!

td_324x160

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom upozorava gradsku vlast da reorganizacija i niz strukturalnih mera koje su itekako neophodne posrnulom komunalnom sektoru u Novom Sadu, ne smeju biti iskorišteni za puko otpuštanje i ponižavanje stručnog kadra.

Reorganizacija i strukturalne mere podrazumeva između ostalog da se na važne pozicije u komunalnom sektoru vrate ljudi koji su stručni, koji su taj posao godinama valjano radili. Umesto toga, ako je zaključiti po zbivanjima u JKP „Čistoća“, sprema se upravo suprotno.

U preduzeću u kojem će uskoro biti 131 radnik viška, upravo je podeljeno oko stotinu aneksa ugovora o radu kojim su rođaci i stranački vojnici zaposleni od 2012. dobili novi raspored i prebačeni iz sektora gde se planira smanjenje broja radnih mesta ili potpuno gašenje (marketing, obezbeđenje, kuhinja itd) u službe osnovne delatnosti, dok su mnogi radnici iz tih delatnosti prebačeni u službe koje planiraju da ugase. Radi se o čistoj mahinaciji, jer se neće ništa uštedeti, zato što će preduzeće posle plaćati privatne firme za obavljanje upravo poslova obezbeđenja, održavanja higijene, prodaju obroka, odnose s javnošću.

Nameštanje pozicija stranačkim kadrovima i rođacima je toliko neskriveno, da su u Predlogu pravilnika o reorganizaciji i sistematizaciji uslovi za radna i rukovodeća mesta prilagođavani stručnoj spremi i iskustvu upravo zaposlenima u protekle dve godine. Primera radi rukovodiocu komercijalnih poslova i službe razvoja treba ekonomski ili Poljoprivredni fakultet, koji je završio aktuelni šef komercijale u „Čistoći“.

O kakvim uštedama je reč, naročito u sektoru administracije, ilustruje podatak da tim Predlogom direktor umesto trenutno dva pomoćnika, treba da ima šest pomoćnika i jednogsavetnika!

Umesto da se radnici uposle, a optimizacija radnih mesta krene transparentno i to od stranačke vojske i rođaka, u JKP „Čistoća“ vlada atmosfera straha među dugogodišnjim radnicima, a likovanje nestručnih i novozaposlenih u protekle dve godine.

U komunalnom sektoru odavno postoje problemi, ali su oni mogli biti rešeni. Međutim, na ovakav način gradska preduzeća koja su Novosađani decenijama gradili se potpuno razbijaju i urušavaju.

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstZar u Novom Sadu nema stručnjaka da bude načelnik policije?
Sledeći tekstKolar: Apsurdno je sada pokretati reorganizaciju gradskih preduzeća