Otvorena izložba Kristine Meneši

ratna-propaganda-izlozba

NOVI SAD – Izložba članice Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kristine Meneši, pod nazivom „Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945“, otvorena je u Muzeju Vojvodine.

Na izložbi je predstavljena propaganda Narodnooslobodilačkog pokreta, nacistička propaganda, propaganda NDH, kolaboracionistička i mađarska okupaciona propaganda. U okviru okupacione propagande, poseban deo je posvećen antijevrejskoj i antiboljševičkoj propagandi, a jedan deo i propagandi u svakodnevnom životu.

Otvarajući izložbu ove kustoškinje, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da su ovakve izložbe beskonačno važne „jer su zlo fašizma i zlo nacizma nešto što se uvek može vratiti“.

– Nije važno koliko je čovek obrazovan i koliko je imućan, uvek može oboleti od kuge, a ovo je kuga ljudskog društva koja je odnela isto toliko žrtava. Suprotstaviti se neonacistima znači sprečiti pokolj, sprečiti stratišta, sprečiti mora krvi koja će se inače proliti – rekao je Čanak. On je zatim ocenio da nama ne trebaju samo noći muzeja nego godine i decenije muzeja, i da bi svaki školski čas trebalo da počinje u muzeju.

Ovom prilikom postavljeno je pitanje zašto niko ne digne glas protiv sramno niskih presuda za one koji izazivaju nasilje na stadionima, za one koji napadaju novinare ili za one koji ne daju ljudima da se mirno okupljaju na ulicama. Čanak je, spominjući da u medijima ponovo imamo i neke poznate ratne huškače poput Milijani Baletić i drugih koji su obeležili najsramniji period posleratne istorije ovih prostora, ocenio da su svi oni prouzročili ogromne količine patnji, progona, smrti i time direktno saučestvovali u zločinima koji su se događali devedesetih godina. Prema njegovim rečima, u demokratiju ne spada ideologija koja poziva na to da se istrebe čitavi narodi i da se ljudi bez suda i presude zatvaraju i ubijaju.

-To nije demokratija. To je zlo protiv koga se mora svako ko je zagovornik demokratije boriti – rekao je predsednik LSV ocenivši i da ima dela koja nikada ne zastarevaju navodeći kao primer suđenje Šandoru Kepiru za učešće u novosadaskoj raciji koje se održava u Mađarskoj.

Prethodni tekstSa tribine „Sportski centar i urbanističko rešenje“
Sledeći tekstPrijem novih ligašica i ligaša