Otvorena vrata za spas trščara

trscare1

Mesni odbor „Sava Kovačević“ Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je danas akciju „Otvorena vrata za spas trščara“ kako bi sugrađanke i sugrađane još jednom upozorio na značaj i lošu situaciju ovih kuća koje se nalaze u ulici Kraljevića Marka.

Kako je navela kandidatkinja za pokrajinski parlament po većinskom sistemu dr Maja Timotijević ideja nije bila samo da se ovim putem ispromovišu kandidati LSV već i da se ukaže na decenijski problem porodica koje žive u trščarama.

-Kad sam zimus bila u poseti porodici Gavre Moljca i videla u kakvom su užasnom stanju ove kuće, shvatila sam da se rešenje hitno mora pronaći. Pokušavali smo puno. Kontaktirali smo i Skupštinu grada, ZIG, Zavod za zaštitu spomenika, Urbanizam, ali problem leži u samo jednom- niko ne može da se složi čija nadležnost su trščare- kazala je Timotijević.

m_trscare-govornici

Dodala je da je upravo to ono za šta se Liga zalaže- da Vojvodina dobije što više nadležnosti kako bi se moglo pomoći njenim građankama i građanima.

-Sad kao Grad možemo samo da predlažemo ali ne i da realizujemo i to je nedopustivo. Moramo imati izvorne priohode i izvršnu vlast kako bi građani na jednom mestu mogli da rešavaju svoje probleme- predočila je ova funkcionerka LSV podsećajući da se u Vojvodinu „sliva“ samo sedam odsto od ukupnog budžeta Republike Srbije i da je neophodno da se otvori Pokrajinski zavod za statistiku kako bi se tačno znalo koliko pokrajina daje i koliko treba da dobije.

Kandidatkinja LSV za odbornicu u Skupštini grada Sonja Golubović podsetila je da je prošle godine održan performans za spas trščara kao i skup na kom je odlučeno da će biti oformljeno radno telo koje će se baviti ovom problematikom.

-Nažalost, to nije učinjeno, a jedan od inicijatora priče o spasavanju trščara potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović nekoliko puta se obraćao gradonačelniku i uvek je ostao bez odgovora. Pored toga što želimo da rešimo pitanje trščara, mi moramo i da pomognemo porodicama koje ovde žive. Potom možemo da pričamo o etno-celini i turističkoj ponudi koja bi svakako potpomogla da Novi Sad bude kandidat za Evropsku prestonicu kulture- objasnila je Golubović.

Kandidat za odbornika u Skupštini grada Aleksander Čanji podsetio je na „male stvari“ koje je Liga inicirala u ovom delu grada, kao što su izgradnja veze između autobuske stanice na Bulevaru oslobođenja kod „Simpa“ i trotoara, izgradnja poligona za obuku dece u saobraćaju, pojačavanje signalizacije u okolini škola.

-Uočili smo i probleme sa smećem koje se gomila na ulici. Iniciraćemo da se u ovom delu grada postave podzemni kontejneri. Što se tiče bezbednosti u saobraćaju, težimo ka tome da se u blizini škola postave i vibro trake- rekao je Čanji.

Današnjem skupu prisustvovali su brojni građani, članovi LSV i SPO. Domaćini iz MO „Sava Kovačević“ organizovali su prikupljanje potpisa za inicijativu spasavanja trščara, zakusku za goste i muziku koja je upotpunila atmosferu jednog potencijalnog salaša u samom Novom Sadu.

m_trscare3

Prethodni tekstOtvorena vrata za spas trščara
Sledeći tekstTribina LSV na Adicama