Otvoreno pismo Milošu Vučeviću

td_324x160

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, koje prenosimo u celini:

Poštovani,

Kao što Vam je poznato, u Novom Sadu postoje još samo tri trščare. Sve tri se nalaze u Ulici Kraljevića Marka i od izuzetnog su značaja za istoriju Grada i Vojvodine.
Tokom obilnih kiša prethodnih dana, jedna od njih se urušila.

Zato, upozoravamo da bi mogla da se ponovi situacija da i ova izuzetno važna građevina ugrozi nečiji život, kao što je to juče, u utorak 08. oktobra, bio slučaj u Dunavskoj ulici.

Vlasnik trščare, Gavra Moljac se godinama obraćao gradskim institucijama ukazujući da nije u mogućnosti da sprovede stroge uslove zaštite koji su neophodni da bi se objekat u kojem stanuje održavao u optimalnim uslovima za život.

Naime, brojna rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada ga obavezuju da sprovede neophodne mere, a pri tom nije mogao da ostvari ni minimalni iznos novčane pomoći koji bi mu pomogao da finansira radove na adaptaciji kuće koja osim što je u njegovom vlasništvu, predstavlja i kulturno dobro svih Novosađana.

Aktivnosti koje je preduzela odbornička grupa LSV, informišući organe gradske vlasti  o ovoj situaciji, dovele su do predloga za organizaciju stručnog skupa pod pokroviteljstvom Skupštine grada Novog Sada, koji je održan 2011. godine i na kome su predložena neka od mogućih rešenja za prevazilaženje ovog problema.

Jedna od njih je mogućnost eksproprijacije imovine, koja bi potom sredstvima Grada bila privedena nameni u skladu sa  planovima za njegovo korištenje kao gradskog dobra.

Druga mera podrazumeva ukidanje zaštite koje bi omogućile vlasniku adaptaciju pod uslovima koje važe za druge stambene objekte, ili zamenu nekretnine pod uobičajenim tržišnim uslovima.

Tokom prošle godine, Komisija za stambena pitanja Skupštine Grada odbila je zahtev da se ovoj porodici obezbedi smeštaj do trenutka dok porodična kuća-trščara u kojoj živi ne bude sanirana u meri koja dozvoljava elementarni boravak ljudi u njoj.

Ove godine nastupila su dalja oštećenja ovog izuzetno važnog i objekta koji je dragocen za Novi Sad, konstatovana u inspekcijskom nadzoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji Vam je u formi Informacije predložio hitne mere koje bi trebalo preduzeti kako ne bi došlo do rušenja ovog dragocenog primera novosadske kulturne baštine. Tom prilikom takođe je spominjana eksproprijacija kao moguće rešenje.

Nakon obilnih padavina koje su usledile prethodnih dana, došlo je do daljeg urušavanja objekta, kojim je on postao potpuno nemoguć i nebezbedan za život, te je porodica Moljac tako ostala praktično bez krova nad glavom i bez mogućnosti da sebi obezbedi alternativni smeštaj.

Zato je neophodno hitno pronaći način da se pomogne našim sugrađanima čija porodica je generacijama unazad zaslužna za očuvanje jednog od malobrojnih primera graditeljskog nasleđa ove vrste u Novom Sadu i da im se obezbedi privremeni smeštaj, dok Grad ne odluči o konačnoj sudbini ovog objekta.

Pozivamo Vas da svojim uticajem pomognete da dođe do rešenja u okviru predloga koji su izneli stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stojimo Vam na raspolaganju za konsultacije i razmenu mišljenja po ovom pitanju.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

Prethodni tekstFašizam upuzava u naše živote
Sledeći tekstSprečiti katastrofu JKP „Stan“ i JKP „Gradsko zelenilo“!