Otvoreno pismo Vučeviću i Seviću zbog Elektrovojvodine

01elektrovojvodina20121213

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću u kom ih poziva da hitno sazovu sednicu Skupštine na kojoj će se odbornici upoznati sa problemom oduzimanja imovine Elektrovojvodine zbog čega će budžet Novog Sada biti oštećen.

– Obaveštavam Vas da su me kontaktirali zaposleni u Elektrovojvodini, zabrinuti zbog usvajanja Polaznih osnova za reorganizaciju JP EPS, koji će, po njihovom zaključku, voditi ka tome da se imovina Elektrovojvodine oduzima od Elektrovojvodine i dodeli novoosnovanom subjektu za obavljanje delatnosti upravljanja distributivnim sistemom Beogradu ili EPS-u. Tim zaključkom upozorava se i na to da prihod od prenosa struje više neće biti prihod Elektrovojvodine, nego preduzeća za distribuciju sa sedištem u Beogradu – navedeno je u pismu koje su u ime odborničke grupe LSV potpisale Aleksandra Jerkov i Zlata Peričin..

Dodaje se da isto važi i za planiranje investicija i održavanja, a delatnost prodaje električne energije isto se oduzima Elektrovojvodini i prenosi takođe novoosnovanom subjektu u Beogradu.

– Upozoravam Vas da će, ako se tako desi, budžet Novog Sada biti oštećen za ogroman prihod koji se u njega sliva, ili bi se u budućnosti mogao slivati, zbog toga što je sedište Elektrovojvodine u Novom Sadu. Zbog toga vas pozivam da u ovom trenutku preskočimo sve političke prepreke i razlike, jer je interes našeg grada i bolji život naših sugrađana u pitanju. Hitno sazovite sednicu Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa ovim problemom, i na kojoj će, nadam se, jednoglasno stati u zaštitu interesa Novosađana – navodi se u otvorenom pismu.

Jerkov i Peričin napominju da je zajednička dužnost svih koji predstavljaju svoje sugrađane, bez obzira na to kojim strankama pripadaju, zaštita njihovih interesa.

– Elektrovojvodina je srce novosadske i vojvođanske privrede i razvoja. Nju su Novosađani i građani AP Vojvodine, naši roditelji, gradili i izgradili. Svojim radom, kroz kredite koje su otplatili, kroz račune koje su redovno plaćali, po čemu su i danas Novosađani poznati. I danas Elektrovojvodina predstavlja najbolji i najrazvijeniji deo Elektroprivrede Srbije, kao kompanija sa najvećim procentom naplate u Srbiji, većim od 97%, i jedno od retkih javnih preduzeća koje ostvaruje profit i nije gubitaš.Ovo je i bio jedan od razloga zbog kog je Liga socijaldemokrata Vojvodine tražila da Elektrovojvodina, ali i svi drugi veliki sistemi koji su izgrađeni sredstvima građana Vojvodine, bude vraćena Vojvodini – ističe se u pismo odborničke grupe LSV koje je upućeno Vučeviću i Seviću.

Prethodni tekstVučević lično odgovoran za katastrofalno stanje u Novom Sadu
Sledeći tekstGrO LSV Novi Sad u humanoj akciji