Otvoreno pismo zbog neregularnosti tokom izbora za mesne zajednice

td_324x160

Izvršni odbor Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću, v.d. načelniku Policijske uprave Novi Sad Stevanu Krstiću, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Agenciji za borbu protiv korupcije i CeSID-u u kojem ukazuju na neregularnosti koje su pratile prošlonedeljne izbore za Savete Mesnih zajednica. Kompletno pismo pročitajte u nastavku:

Poštovani,

Građani koji su učestvovali na izborima proteklog vikenda, obavestili su nas da su podneli žalbe na regularnost izbora za mesne zajednice u Kisaču, Kovilju i Južnom Telepu.

Budući da smo i mi kao politička stranka pratili proces izbora, smatramo da su ti ljudi u pravu i da je neophodno da Vam se obratimo ovim pismom.

Nepostojanje biračkog spiska u sve tri mesne zajednice, zatim nedostatak čitača čipovanih ličnih karata na pojedinim biračkim mestima i paušalno upisivanje adrese birača, te otezanje sa prebrojavanjem glasova samo su mali deo brojnih zamerki na sam tok izbornog procesa.

Želimo da verujemo da će institucije, u čijem je opisu posla praćenje regularnosti i zakonitosti izbornih procesa uvažiti ove zamerke i ponoviti glasanje i da neće prosto ćutke preći preko ovih krucijalnih zamerki koje zadiru u samu srž izbornog prava građana i izbora uopšte.

Sa druge strane, u nedelju je u Kovilju, Kisaču i Mesnoj zajednici Južni Telep ponovo izbilo na videlo svo urušavanje i gubljenje smisla bilo kakvih izbora u Novom Sadu.

Pojedine stranke su i za ove izbore dovozile autobuse aktivista u ta mesta da izvlače ljude na birališta. Birače su ispred glasačkog mesta saletale grupe stranačkih aktivista, a neki su im i agresivno gurali papiriće u ruke, otvoreno sugerišući za koga da glasaju. Naokolo su bili parkirani automobili javnokumunalnih preduzeća.

Sumnjivci su glas plaćali novcem, uljem, brašnom i još koječime, a sve to nadzirali nekakvi namrgođeni momci iz prikrajka.

Je li to sloboda izbora?

Već u martu i aprilu će biti mnogo više izbora za savete mesnih zajednica u Novom Sadu. Šta će se onda tek dešavati?

A šta možemo očekivati kada budu lokalni, pokrajinski ili neki drugi izbori?!

Tuče? Krvoprolića?

Pozivamo Vas da ličnim angažovanjem pomognete da ovakva praksa prestane i da izbori u Novom Sadu, počev od narednih izbora za savete mesnih zajednica, ponovo budu izbori na kojima odlučuju građani, a ne siledžije i manipulanti.

Sigurni smo i da bi u tome puno pomoglo, kada bi se konačno saznao epilog optužbi koje su za izbornu krađu, pre manje od godinu dana Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije iznosile na račun svojih današnjih koalicionih partnera.

Ostanu li te optužbe nerasvetljene, svaki izbori gube smisao i biće poslata poruka da su kupovina glasova, ucene i prekrajanje izborne volje građana legitiman put ka vlasti.

Spomenuti ekscesi postaće sastavni deo svih narednih izbora. Nepotkupljivi birači će ostajati kod kuće, a gradom će upravljati onaj ko nabavi dovoljno novca, ulja, brašna i sumnjivih tipova.

U Novom Sadu se to, po svoj prilici, već i dešava.

 

Izvršni odbor

Gradskog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstIzbori za Savet Mesne zajednice Kovilj
Sledeći tekstNeophodna veća odgovornost u gradu