Panel diskusija o vršnjačkom nasilju

panel-diskusija-vrsnjacko-nasilje
Gotovo četvrtina srednjoškolaca u Vojvodini imala je nekakvo iskustvo vršnjačkog nasilja tokom pohađanja srednje škole, dok je više od 40 odsto nastavnika od učenika doživelo, pre svega verbalno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je prošle godine sproveo Odsek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su juče, na panel dikusiji „Vršnjačko nasilje u školama“ organizovanoj u Skupštini AP Vojvodine.

Otvarajući tu diskusiju, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević je istakla kako smo, na žalost, svi svedoci eskalacije nasilja među mladima i u školama.

 

Na delu svi oblici nasilja

 

– Svedoci smo ovakvih pojava, bilo da je reč o nasilju na relaciji učenik – nastavnik i obrnuto, bilo da je psihičko i verbalno nasilje, od ogovaranja, preko nagovaranja, do izolacije i vređanja, bilo da je to fizičko nasilje, maltretiranje, tuče i sve češća upotreba oružja, pa do pojave najnovijeg oblika a to je elektronsko nasilje – upozorila je Sedlarevićeva dodajući da prevencija svakog oblika nasilja među mladima mora biti zajednička akcija roditelja, škole, ali i institucija i čitave zajednice. Ona rešenje vidi kroz uključivanje problematične dece u različite školske aktivnosti, sekcije i sportske aktivnosti.

Osnovci agresivniji od srednjoškolaca

Predstavljajući istraživanje, profesorica Jasmina Kodžopeljić sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objasnila je da je ono sprovedeno tokom prošle školske godine u tri gimnazije i šest stručnih srednjih škola u Novom Sadu, Subotici, Bečeju i Bačkom Petrovcu, a njime je obuhvaćeno 6254 učenika i 830 nastavnika.Prema njenim rečima istraživanje je pokazalo da jedan odsto učenika često doživljava vršnjačko nasilje, pet odsto ga je doživelo više puta, a jednom ili dva puta nasilje je doživelo 17 odsto učenika. Sa druge strane, nasilje nastavnika, i to pre svega verbalno nasilje, prema rečima ove profesorice, doživelo je 27 odsto učenika, dok je 28,6 odsto nastavnika jednom ili dvaput doživelo nasilje od strane učenika. Takođe, istraživanje je pokazalo da je nasilje učestalije u srednjim stručnim školama nego u gimnazijama, kao i da su učenici muškog pola više izloženi nasilju i više ga pokazuju. Kao zabrinjavajući podatak Kodžopljić je istakla da je učestalost nasilja veće u osnovnim nego u srednjim školama.

Mediji, škola i roditelji dele odgovornost

Učesnik u diskusiji, pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš ocenio je da mediji imaju veliku ulogu i uticaj u kreiranju ponašanja dece i dodao da je pojava nasilja među mladima često posledica nedovoljne posvećenosti deci i od strane samih roditelja. Takođe, diskusiji su prisustvovali i predstavnici drugih sekretarijata, aktiva direktora srednjih i osnovnih škola u Novom Sadu, Udruženja vojvođanskih učitelja, UNICEF-a, Policijske uprave Novi Sad. Prisutni su bili i predstavnici Evropskog parlamenta mladih i učeničkog parlamenta iz novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

Inače, 30. januar se obeležava kao Svetski dan nenasilja u školama.

Prethodni tekstTribina o sportu
Sledeći tekstIzložba u čast Dana grada