Peticija za izmene gradske odluke o držanju domaćih životinja

pas-covek

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podržava inicijativu za višestruke izmene u novoj gradskoj odluci o držanju domaćih životinja, zbog niza nepreciznosti i mogućih ugrožavanja prava vlasnika kućnih ljubimaca i prava njihovih ljubimaca.

Ugrožena prava vlasnika kućnih ljubimaca i prava ljubimaca

Udruženja za zaštitu životinja “Vojvodina“ i „Spam“ tražiće od gradskih vlasti više izmena u novoj gradskoj odluci o držanju domaćih životinja, jer smatraju da se u njima krše osnovna ljudska prava vlasnika ili držalaca kućnih ljubimaca. Ova udruženja podsećaju da je pravo na privatnost vlasnika ustavna kategorija. Između ostalog, žele da se izuzme obavezna saglasnost svih vlasnika stanova u zgradi za držanje pasa i mačaka, ograničenje o dozvoljenom broju ljubimaca u stanu, ali zahtevaju i da se lokalni propisi usklade s domaćim i međunarodnim.

Razdvojiti pojmove domaća životinja i kućni ljubimac

Prema rečima članice Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Brankice Kozomore nadležne institucije moraju da donesu strategiju i program kojim će se definisati način rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka.

-Domaća životinja i kućni ljubimac nisu isto. Domaća životinja se drži radi eksploatacije, a kućni ljubimac radi zadovoljstva. Ne postoje napuštene ili izgubljene domaće životinje. Pre donošenja bilo kakvih odluka u vezi sa kućnim ljubimcima i napuštenim psima i mačkama, trebalo bi konsultovati udruženja koja se bave zbrinjavanjem takvih životinja i maksimalno uvažiti njihove stavove. Svaka gradska odluka koja se odnosi na životinje mora biti usklađena sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Kako udruženja napominju, u dvorištu porodične stambene zgrade pas se može držati slobodno ukoliko je dvorište ograđeno na način da pas ne može da ga napusti. Ukoliko ne postoji ograda onda pas mora biti u posebno ograđenom prostoru, ili vezan na lancu u dužini najmanje tri metra. U peticiji se takođe navodi da nadležni organi mogu oduzeti kućnog ljubimca samo i isključivo u slučaju zlostavljanja životinje te da ne postoje opasne rase pasa, već opasni psi kao pojedinci u rasama.

Peticija

Peticija će se potpisivati do 25. januara kada će je, kako najavljuju, uz predlog izmene odluke odneti gradonačelniku. Potpisi će se skupljati u Veterinarskoj ambulanti „Popov“ u Jožefa Atile 11, u Udruženju „Likum“ u Njegoševoj 32 i pet-šopu „Panter“ u Šekspirovoj 2, a aktivisti udruženja prikupljaće potpise za peticiju i po gradu.

Prethodni tekstDa li je Novi Sad grad sporta?
Sledeći tekstTribina o sportu