Pismo Nenada Čanka građanima i građankama

Poštovani građani i građanke Republike Srbije,

Kada sam se kandidovao za predsednika Republike znao sam da se republika, kojoj sam spreman da služim, razlikuje od republike iz govora ostalih kandidata i predstavnika vlasti.

Te razlike se odnose na veličinu Republike, njenu teritoriju, broj stanovnika, teritorijalno-političku organizaciju, nacionalni sastav i granice.
Ni istorija, a ni savremenici, ne treba da pamte predsednika Republike po iluzijama kojima je zavarao sebe i sve druge oko sebe, nego po odvažnosti da se sa neprijatnim činjenicama suoči i Republiku hrabro povede napred.

LSV

Mi do sada takvog predsednika Republike nismo imali, ali smo zato imali mnogo toga bez čega smo i mogli, i morali. Stideli su se vlastitog antifasizma u trenucima kada su se drugi svojim antifašizmom s pravom ponosili. Medicinske usluge su učinili privilegijom bogatih, umesto jednakim pravom svih. Izvozili su mlade i obrazovane ljude kada su nam bili potrebni da pokrenemo privredu i obezbedimo ekonomski rast. Penzionerima su smanjili penzije kada je trebalo da ih na miru uživaju. Starost su učinili težom, a mladost dužom i neizvesnijom. Institucije su pretvorili u kulise, a društvo učinili zavisnim od volje jednog čoveka.

To nije Republika kojoj sam ja spreman da služim. To nije ni Republika kojoj vi, kao građani, dugujete lojalnost.

Kao odgovorni ljudi i građani Srbije, mi imamo obaveze i prema sebi, i prema Republici u kojoj želimo da živimo. Te obaveze nisu male. Zapravo, velike su, teške su i zahtevne su, ali mi ćemo ih lakše ispuniti ako se naš odnos prema Republici zasnuje na slobodi, pravdi i jednakosti, a odnos jednih prema drugima na radu, čestitosti, odgovornosti i trpeljivosti.

Na ovim vrednostima počiva napredak svakog društva, ali i njegova snaga da se sa svim neprijatnim činjenicama suoči, da ih prebrodi i ostavi iza sebe.

Kada sam se kandidovao za predsednika Republike bio sam siguran da je Republika, kojoj bih bio spreman da služim, zahvaljujući vašim glasovima moguća. Zaokružite broj 11 i takvu Republiku učinite stvarnom.

S poštovanjem,
Nenad Čanak
Prethodni tekstDignimo glas, do Beograda!
Sledeći tekstPokažimo da nas ima, neka se naš glas čuje do Beograda!