Polenske alergije i kako ih tretirati

Tribina „Polenske alergije“, u organizaciji Saveta za zdravstvo LSV Novi Sad, održana je u MZ „Dunav“ sa ciljem da građanke i građane obavesti o alergijama koje su neizbežan deo modernog sveta. Takođe, cilj tribine je bio da se pojasni razlika između bolesti koje se mešaju sa alergijama, prodiskutuje o antialergijskim tretmanima i merama predostrožnosti, te ukaže na osnovne greške koje se dešavaju prilikom lečenja.

 

alergije

Doktorica Dušica Jarić skrenula je pažnju na podatak da godišnje oko milion ljudi u svetu umre od astme iako je u 70 odsto lsučajeva to moglo da se izbegne. Ona je govorila o ciljevima terapije koji obuhvataju kontrolu znakova, poboljšanje kvaliteta života, smanjenje rizika za nastanak komplikacija. Od terapijskih mogućnosti, doktorica je pojasnila imunoterapiju, farmakoterapiju, izbegavanje alergenata i edukaciju pacijenata. Osim konstantne edukacije i samoedukacije kroz priručnike, seminare, tribine, Internet, ona ne vidi mogućnost da se u 10 minuta, koliko odabrani lekar ima da provede u pregledu sa pacijentom, njoj ili njemu ne može dati dovoljna količina informacija.

 

Jarić je pričala o problemu ambrozije za koju je rekla da se definitivno ne može iskoreniti, ali se mora raditi na njenom suzbijanju. Objasnila je da „total“ uništava sve te da ambrotija ratse tamo gde nema drugih biljaka, pa pomenuto sredstvo nije dobro za uništavanje ove biljke. Kkao je navela, to se mora činiti košenjem, neposredno pred njeno cvetanje.

 

Što se tiče lečenja alergija, govornica je rekla da antibiotici, kapi za nos i tablete protiv alergija nisu adekvatno rešenje. Pride je objasnila razliku između astme i hronične opstruktivne bolesti plućA (HOBP) koji se često mešaju.

 

-Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je bolest pluća sa opstrukcijom, suženjem disajnih puteva. Uzrok je pojačana zapaljenska reakcija pluća na inhalativne agense koja dovodi do progresivne opstrukcije disajnih puteva. Usko je povezana sa hroničim korišćenjem duvana. HOPB se može nazvati i hronični opstruktivni bronchitis- kazala je doktorica.

 

Tipični simptomi HOBP su hronični kašalj, iskašljavanje gustog šlajma obično je bele boje, zapaljenja disajnih puteva. ZA HOBP su karakteristični znaci opstrukcije disajnih puteva: zamor pri naprezanju, noćni kašalj, osećaj gubitka vazduha-dispneja, periferna cijanoza, centralna cijanoza. Ova bolest pluća četvrti je (zajedno sa sidom) uzročnik smrti u svetu, posle bolesti srca, šloga i zapaljenja pluća, a svake godine od ove bolesti umre 2,75 miliona ljudi.

 

Astma je hronična bolest dijasnih puteva (bronhija) koja se karakteriše ponavljanim epizodama zviždanja u grudima, otežanog disanja, stezanja u grudnom košu i kašlja, posebno tokom noći ili u ranim jutarnjim satima. Ove epizode se obično javljaju tokom prehlade ili izlaganja aerozagađenju i respiratornim alergenima (grinje, polen, životinjiska dlaka, i drugo). U svetu oko pet odsto odraslih osoba i 12 odsto dece ima astmu.

 

-Ono što nikako ne volim da kažem ljudima sa astmom je vi imate neizlečivu bolest”. Roditeljima čija deca imaju astmu kažem da njihovo dete može sve u životu, mora da se bavi sportom i ne sme nikako da se izlaže duvaskom dimu i nikada, ali baš nikada ne bi smelo da počne da puši jer rizikuje da dobije naizlečivu bolest koja se zove “hronični opstruktivni bronhitis”- navela je Jurić dodajući da je astma bolest koja se može savršeno kontrolisati, a pušači sa HOBP imaju problem da se popnu stepeništem do drugog sprata.

 

Ovom prilikom predstavljen je i sajt www.astma.rs na kojoj se svi zainterasovani mogu informisati o gore pomenutim temama, a na čijim forumima redovno učestvuje i doktorka Dušica Jarić. Tribinu je moderirala predsednica Saveta za zdravstvo LSV Novi Sad Jadranka Crnomarković Lunić.

Prethodni tekstUticaj izgradnje Žeželjevog mosta na Salajku
Sledeći tekstBez decentralizacije nema demokratizacije