Potrebna sistemska rešenja za višegodišnje probleme apoteka

Novi Sad,01. februar 2017 – Liga socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad upozorava da je situacija u oblasti upravljanja državnim apotekama alarmantna i traži od nadležnog Ministarstva predlog rešenja kojim će ponuditi sistematski odgovor za probleme sa kojima se suočavaju svakodnevno.

LSV

U svom radu, Apoteka „Novi Sad“ deli probleme ostalih apotekarskih ustanova, uz napore da zadovolji potrebe sugrađana i sugrađanki u oblasti izdavanja lekova. Sa 31 poslovnom jedinicom – apotekom, dnevno se prati stanje lekova, a nedeljno izveštava o deficitarnim lekovima koji se izdaju na recept.

Kolektiv čini 86 diplomiranih farmaceuta, od kojih su 26 specijalista sa jednom do tri specijalizacije i 70 farmaceutskih tehničara, što govori da se zaista profesionalno i odgovorno odnose prema poslu. Ipak, o urušavanju rada državnih apoteka govori i podatak da je od ukupno 245 na početku 2016. godine, Apoteka „Novi Sad“ sada došla do 202 zaposlenih.

Od novembra 2016. godine nema odgovora na dopis u vezi isporuke lekova koji se izdaju na recept pacijentima, a koji je poslat Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, dok se lokalna samouprava uključila u pronalaženje rešenja. Ne postoji konkurentnost u odnosu na privatne apoteke, komunikacija sa poveriocima je otežana, a u većini prigradskih mesta postoji samo po jedna apoteka i to državna.

Zbog toga očekujemo da se u skladu sa najavama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave precizno izloži model rešenja i utvrde rokovi za realizaciju planiranih aktivnosti.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Prethodni tekstNedopustivo je da roditelji strepe kada decu pošalju u školu!
Sledeći tekstNovi Sad je nama glavni grad!