Poziv gradonačelniku da organizuje proslavu 1. februara

Omladina Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad uputila je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem ga poziva da 1. februara organizuje proslavu Dana grada.

U pismu je predloženo da Vučević pripremi tekst Povelje slobodnog kraljevskog grada Novog Sada iz 1748. kao dokumenta koji ima veze sa novosadskom istorijom. Kako se ističe, to bi mogao i trebao da bude prigodan poklon za goste i zvaničnike umesto primerka Dušanovog zakonika koji je nedavno delio.

– Imajući u vidu način na koji su u gradu obeleženi protekli praznici, a među kojima i 9. novembar i doček Nove godine po julijanskom kalendaru, kao i sredstva koja su za to izdvojena, pozivamo Vas da blagovremeno i temeljno organizujete proslavu Dana grada, 1. februara. Taj dan je zaista važan u istoriji Novog Sada i bilo bi loše da on prođe kao događaj drugog reda u odnosu na spomenute datume koji su pompezno proslavljeni – navodi se u pismu omladinaca LSV.

Dodaje se i da su u kontaktu sa građanima prikupili predloge o tome na koji način bi 1. februar mogao, osim proslave koju očekuju, biti obeležen. Po mišljenju građana, tog dana bi gradski prevoz i ulazi u muzeje i galerije, trebalo da budu besplatni, kao i korišćenje bazena i klizališta. Novosađanke i Novosađani očekuju i da im se tog dana omoguće besplatne turističke ture po centru grada i Petrovaradinu, kako bi se podsetili istorije svog grada.

– Predlažemo i da se omoguće i besplatna mesta na predstavama u Pozorištu mladih i Novosadskom pozorištu, jer će Srpsko narodno pozorište, verujemo, biti zauzeto zbog proslave ovog jubileja. Pozivamo Vas da uvažite ove sugestije i omogućite građanima da proslave Dan svog grada onako kako to i zaslužuju – zaključuje se u pismu GrO LSVO.

Prethodni tekstKravić: Zaustavimo silovanje grada
Sledeći tekstČišćenje septičkih jama ostaviti za neki drugi jubilej