Predlog budžeta Novog Sada dokazuje stranačko zapošljavanje

kravic kondic_600x450

Predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić ocenio je danas da Predlog budžeta grada za 2014. godinu potvrđuje upozorenja Lige o masovnom stranačkom zapošljavanju u novosadskim javnim i javnokomunalnim preduzećima, koje se pojačalo pred kraj godine, pre nego što na snagu stupi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja će trajati do 2015. godine

Nisu štedeli kao što prikazuju

Potpredsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Damir Kondić ukazao je da aktuelna gradska vlast nije uspela da realizuje ni budžet iz 2013. koji je sama usvojila. On je upozorio da je projektovan budžetski deficit za 2014. godinu od tri milijarde dinara loš znak kao i da će preostala nerealizovana sredstva iz ove godine, oko dve milijarde dinara biti pokriće za to što će se u 2014. prihodi biti manji od rashoda.

– To ne znači da je vlast bila dobra pa da je štedela, nego jednostavno znači da neki od projekata nisu ni započeti, ni realizovani – istakao je Kondić. Ukazao je da rashodi, koji su u odnosu na 2013. godinu manji za 12,2 odsto, zapravo nisu pozitivan pokazatelj jer je štednja u stvari usmerena na kapitalne projekte, a ne na plate.

– Oni jednostavno otaljavaju vlast, pokrivaju plate, pokrivaju stranačke kadrove koje su zaposlili – rekao je Kondić dodajući da su rashodi za zaposlene proporcionalno uvećani za 1,3 procenta.

– To je u okvirima dozvoljene granice, ali to u suštini znači da su smanjivali kapitalne rashode, odustajali od nekih projekata, a ovamo dizali rashode za plate radnika. To znači da je ovim budžetom samo administrativno pokriveno stranačko zapošljavanje – rekao je potpredsednik GrO LSV Novi Sad.

Štednja na poljoprivredi

Kondić je upozorio i da budžetski fond za unapređenje poljoprivrede iznosi svega tri miliona dinara iako više od 60 odsto teritorije grada čini poljoprivredno zemljište, dodajući da LSV smatra da je za poljoprivrednike trebalo izdvojiti daleko više sredstava.

– Sa druge strane, kabinet gradonačelnika je tri puta uvećao novac za 2014. godinu. Uobičajeno je bilo da se za tu svrhu izdvaja negde oko 35,5 miliona dinara, a sada imamo sumu od nešto jače od 109 miliona dinara – rekao je Kondić.

On je upozorio i na tešku situaciju na sremskoj strani grada, na to da je Petrovaradinska tvrđava i dalje izložena zubu vremena te da nema planova za njen oporavak, restauraciju ili održivi razvoj u nekoj formi turističke ponude Novog Sada.

– Ne znam da li znate za podatak da groblje u Sremskoj Kamenici više nema mesta za sahranjivanje? To su sve projekti koji su trebali da se nađu u ovom budžetu – zaključio je Kondić.

Raščistiti prijave iz 2012.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti vanrednih lokalnih izbora u Novom Sadu, Aleksandar Kravić je rekao da je Liga, kao glavna opoziciona stranka za njih spremna.

On je međutim napomenuo da takvi izbori neće imati puni smisao ukoliko pre toga ne dođe do konačnog obračuna sa kriminalnim grupama i nakupcima glasova.

– Jer, ako su kupovali glasove 2012. godine, sada će to činiti daleko više – ukazao je Kravić.

 

Biro za informisanje

Gradskog odbora LSV Novi Sad

Prethodni tekstKonačno ukloniti kriminalne grupe iz političkog života Novog Sada
Sledeći tekstOdbornici LSV: Ovo nije Novi Sad!