Prekini tišinu!

nasiljenadzenama

Centar za socijalni rad (CZSR) započeo je akciju „Prekini tišinu“ u okviru manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja se organizuje povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 

U okviru akcije, na štandu CZSR, postavljenog kod Futoške pijace, građanima i građankama su deljeni informativni materijali o prevenciji nasilja nad ženama, a štand je obišao i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

– Ideja je da se skrene pažnja javnosti da je ovaj problem prisutan, da nije pitanje da li ga ima sve više i više, već da se otkriva sve više i više. I da, kao odgovorno društvo, učinimo sve kako bi ga rešili na što efikasniji način – izjavio je Jovanović.

On je podsetio da je u Novom Sadu decembra 2006. godine počela sa radom Sigurna ženska kuća, a da grad svake godine podržava projekte Centra, među kojima su programi borbe protiv nasilja nad ženama.

– Iz budžeta grada ove godine je izdvojeno 14 miliona dinara za potrebe Sigurne ženske kuće, koja predstavlja deo rešavanja problema nasilja nad ženama. Njeno postojanje ne uklanjanja ovaj problem, ali služi za pružanje pomoći onda kada je to najpotrebnije i mi kao društvo moramo da radimo i na prevenciji nasilja nad ženama – zaključio je ovaj funkcioner LSV.

Direktor CZSR Gojko Vujnović istakao je da je Novi Sad među prvim gradovima u Srbiji koji je prepoznao problem nasilja nad ženama i krenuo u izgradnju Sigurne ženske kuće, koja je sada u redovnoj delatnosti Centra. On se osvrnuo i na aktivnosti u narednim danima, podvlačeći kao najvažnije sprečavanje nasilja nad ženama.

– Akcije koje će uslediti u narednih 16 dana imaju za cilj da preventivno deluju na sprečavanje nasilja nad ženama u porodici i da doprinesu smanjenju broja žrtava porodičnog nasilja – naveo je Vujnović.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna svetska kampanja, koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Prethodni tekstObeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Sledeći tekstLiga tražila punu platu za trudnice i pre pet godina