Prekrečen grafit u Neimarovoj ulici

jovanovic-grafit 3

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović prekrečio je grafit mržnje na zidu kuće u Neimarovoj ulici u novosadskom naselju Telep.

On je tokom ove akcije poručio da je bilo koji oblik mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem neprihvatljiv.

– Svaki grafit koji ističe bilo kakvu netrpeljivost i mržnju je javni poziv na linč. Novi Sad je grad koji ne sme da dozvoli da iko, zbog drugačije veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili bilo koje druge različitosti, bude proganjan iz ovog grada – istakao je Jovanović.

On je dodao da društvo ne može da ostane ravnodušno na pisanje ovakvih poruka.

– Ukoliko se ne budemo obazirali na grafite mržnje, onda će se u javnosti takav obrazac prihvatiti, a to je opravdanje za mržnju i nasilje. Sledeće je da se takve poruke sporovode u delo – upozorio je Jovanović.

Predsednik novosadskog parlamenta najavio je da će nastaviti sa akcijom „Prekrečimo novosadsku mržnju“, pozivajući Novosađane i Novosađanke da prekreče grafite mržnje na zgradama i kućama u kojima žive.

– Na ovaj način želim da skrenem pažnju javnosti i vlasnicima zgrada i kuća, da ukoliko imaju bilo kakav grafit mržnje ispisan na zidu, da nije samo formalno pravna obaveza da prekreče takav grafit, već da je to i njihova građanska odgovornost. Treba jasno staviti do znanja da ne dozvoljavamo da to bude ustaljeni okvir ponašanja – zaključio je Jovanović.

Akciju „Prekrečimo novosadsku mržnju“ Jovanović je pokrenuo je krajem novembra prošle godine preko internet društvene mreže, a tokom akcije prekrečeno je više poruka pretnji i grafita koji pozivaju na mržnju, linč i netrpeljivost.

Prethodni tekstFutog – mesto puno potencijala
Sledeći tekstEdukacija Info timova