Prijava protiv Maje Gojković zbog ugovora sa ATP Vojvodina

prijava20130617

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu predlog za krivično gonjenje Maje Gojković zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

 

Pored Jovanovića koji je prvi potpisnik, krivičnu prijavu su potpisali i odbornici i odbornice LSV u Skupštini grada Novog Sada.

Kako je istakao nakon podnošenja prijave novinarima pred zgradom Osnovnog suda, prijava je podneta zbog potpisivanja spornog ugovora sa ATP Vojvodinom, zbog koje se Novi Sad našao u središtu korupcionaške afere na koju je Vladi Republike Srbije ukazivala i Evropska unija, a zbog koje je budžet Novog Sada ostao bez tri miliona evra.

– Maja Gojković je 2006. godine potpisala ovaj ugovor. Tada je ona bila gradonačelnica i ona svakako predstavlja najodgovorniju osobu. Ali isto tako se postavlja pitanje da li je ona bila jedina u ovome i da li još neko treba za ovo da odgovara? Bez obzira na stranačku pripadnost, mi tražimo da svi koji su učestvovali u ovom budu izvedeni pred lice pravde – istakao je Jovanović.

On je dodao i da je, pored novčanog iznosa, veliki problem predstavljaju i sramota i ljaga koju je Novi Sad zbog ove afere pretrpeo.

Jovanović je podsetio da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić još 23. januara najavio otvaranje ove afere, kao i da će biti otkriveni svi koji su odgovorni i koji su učestvovali u potpisivanju ovako štetnog ugovora. Dodao je i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine u više navrata, mesecima unazad, pozivala nadležne institucije da se ovim problemom pozabave i da pronađu sve koji su krivci za potpisivanje ovog ugovora.

– U međuvremenu, ni jedna institucija se nije javila, niti sudstvo niti policija. Mi smo pre mesec dana poslednji put postavili pitanje ko je odgovoran za ovo. Građani Novog Sada nisu dobili nikakav odgovor i shodno tome, odlučili smo da preduzmemo vrlo jasne mere i da mi budemo ti koji ćemo nešto konkretno uraditi – naveo je Jovanović.

On je podsetio i da je odlukom Vrhovnog kasacionog suda umanjena šteta koju grad treba da isplati poveriocima ATP Vojvodina, što je Liga i pozdravila. Međutim, i dalje ostaje problem što je šteta načinjena i što je grad morao da je isplati.

– Bez obzira na stranačku pripadnost i na političku atmosferu koja postoji u državi, tražim od svih nadležnih institucija, a to je i tužilaštvo i policija i mnoge druge institucije koje se ovim zadatkom moraju baviti, da se jasno kaže ko je kriv – naveo je Jovanović.

Prethodni tekstKultura se ne svodi na Eparhiju bačku, posela i zavičajna udruženja
Sledeći tekstVulgarnost i agresija kao reakcija na pitanje o korišćenju službenih vozila