Problemi i opasnosti zbog nestručno preusmerenih linija gradskog prevoza u Novom Sadu

td_324x160

Stručni savet za saobraćaj i puteve Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je dopis Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve u kojem upozorava na greške u organizaciji javnog prevoza koje stvaraju probleme u životu i radu građanki i građana, a mogu biti i pretnja po bezbednost saobraćaja. U vezi sa tim, predložena su i rešenja kojima je to moguće ispraviti.

Dopis upućen 23. januara v. d. načelnici Gradske uprave za saobraćaj možete pročitati u nastavku:

 

Poštovana,

Nestručnim preusmeravanjem linija javnog gradskog prevoza izazvane su ozbiljne teškoće u životu i radu građana.

Promenom trase linije 12 Novo naselje – Telep – Centar, skoro čitav Somborski bulevar (dužina oko 2,5 km sa kolektivnim stanovanjem) izgubio je vezu sa centrom Novog Sada, dok je promenom trase linije 7 Liman – Železnička stanica – Novo naselje, naselje Satelit izgubilo gradsku liniju, te stanovnici moraju da koriste prigradske linije kako bi se prevezli do svog odredišta.

Primera ima čitav niz, a najdrastičniji je onaj sa okretnicom na Telepu oko Osnovne škole “Jožef Atila”, koja je apsolutno neuslovna.

Dok deca prolaze ispred ili iza autobusa, on se uz minimalnu preglednost gura sa ostalim putničkim vozilima. Apelujemo na sve nadležne da se ovo što pre promeni kako bi izbegli situaciju da neko od dece strada pa da onda ustanovimo da Uprava na čijem ste čelu nije svoj posao odradila kako treba.

Bezbednosti putnika i ostalih učesnika u saobraćaju ne doprinosi ni nepotrebno uveden prolazak autobusa na liniji 13 kroz uzanu i opterećenu Ulicu Miše Dimitrijevića, inače zakrčenu dostavnim vozilima. Pored toga, premeštanje okretnice linije 7 na Novo Naselje, gde je usled gužvi u “špicu” jedna traka na magistralnom koridoru konstantno zatvorena, je problematično jer je samo pitanje kada će se zbog toga dogoditi neka saobraćajna nezgoda.

Iako najjača opoziciona stranka u gradskom parlamentu, Liga socijaldemokrata Vojvodine je svesna da građani i građanke Novog Sada ne mogu da čekaju na rešenje ovih problema. U vezi sa tim, Stručni savet za saobraćaj Gradskog odbora LSV Novi Sad predlaže sledeće:

– Da linija 12 saobraća od Satelitske pijace pa kroz Somborski bulevar starom trasom do centra grada. Na ovaj način bi rešili čak tri problema: stanovnike Somborskog bulevara povezali bi sa centrom, ukida se okretnica oko OŠ ”Jožef Atila” i povezuje se Satelit gradskom linijom.

– Da linija 7 saobraća sadašnjom trasom, ali da se okretanje autobusa vrši na Železničkoj stanici. Pošto je linija 5 vraćena na staru trasu, oslobodila je mesto za okretanje na Železničkoj stanici, pa se upravo stvara prostor za ovu zamenu mesta okretanja linije 7;

– Da linija 13, umesto Ulicom Miše Dimitrijevića, saobraća duž Bulevara cara Lazara. Nakon toga, od studentskog grada skreće u Stražilovsku ulicu i ide do okretnice kod Srpskog narodnog pozorišta. Mesta na okretnici ima jer ste promenom na liniji 5, liniju 18 ukinuli, te je peron za polazak ove linije ostao prazan.

Na ovaj način bi se zadovoljile potrebe većeg broja naših sugrađana, a JGSP “Novi Sad“ bi doprineo bezbednijem saobraćaju i komfornijem prevozu na celokupnoj teritoriji gradske zajednice.

U slučaju da imate bilo kakvih pitanja možete nam se obratiti putem imejla na savet.za.saobracaj.i.puteve@gmail.com ili na telefon: 021/422-192.

 

Stručni savet za

saobraćaj i puteve

Gradskog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Prethodni tekstPoložen venac povodom Svetskog dana sećanja na žrtve Holokausta
Sledeći tekstOdgovor kreatorima senzacija iz JKP Vodovod i kanalizacija