Protestni skup: Niko ne sme da vređa Vojvođane

protest aleksandra jerkov postavlja jarbol sa zastavama

Protestni skup Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom skidanja zastave Vojvodine sa novosadskih preduzeća JKP “Tržnica” i JGSP “Novi Sad”, održan je danas ispred “Tržnice” gde se okupilo stotinak pristalica LSV.

Oni su nosili dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veoma veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara. Nosili su i transparente „Ostavite Vojvodinu na miru“, „Vratili smo zastavu“,“Tako to legalisti krše Ustav koji su sami doneli“.

Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Robert Kolar i portparolka LSV Aleksandra Jerkov su, na simboličan jarbol, podigli zastave Vojvodine i Srbije, jednu pored druge, kao i transparent sa natpisom „Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine“.

Kazniti one koji ne poštuju zastavu Vojvodine

Aleksandra Jerkov rekla je da je zastava Vojvodine Ustavom regulisana i da se njeno isticanje na teritoriji AP Vojvodine reguliše odlukama pokrajinske skupštine, te da će Liga uvek vraćati i isticati zastavu pokrajine.

-Niko nema pravo da svojata javna preduzeća u Vojvodini i Novom Sadu i da sa njih skida zvanična obeležja AP Vojvodine- rekla je Jerkov dodajući da je sa jarbola ta dva gradska preduzeća zastava AP Vojvodine skinuta 9. novembra.

Najavila je da će Liga u republičkoj skupštini tražiti izmene i dopune Ustava Republike Srbije i da se u Ustav unese obaveza isticanja zastave Vojvodine svuda na teritoriji AP Vojvodine.

-Zahtevaćemo da se svi oni koji ne poštuju zastavu Vojvodine kazne na isti način kao i oni koji ne poštuju zastavu Srbije. DSS ne poseduje “Tržnicu” i nema pravo da na ovakav način vređa Skupštinu Vojvodine i dva miliona građana pokrajine. Javna preduzeća su vlasništvo građana Novog Sada. Očekujem da će zastava ponovo biti skinuta, ali smo se okupili da jasno poručimo da ćemo svaki put reagovati ako se nesto tako desi- istakla je portparolka LSV komentarišući da su zastave skinute ispred preduzeća kojima rukovode kadrovi DSS koji stalno propagiraju legalizam i pokazuju da ne cene građane Vojvodine.

Ponosni na svoje viđenje autonomije

Jerkov je navela da je Liga ponosna zato što ima drugačije viđenje autonomije Vojvodine od DSS-a, stranke koju, kako je kazala, podržava i bivši vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović „Firer“. Ona  je kritikovala gradske vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i DSS-om jer pokušavaju da na silu promene Dan grada Novog Sada.

-Prekjuče smo prisustvovali veoma čudnom događaju, kada su pokušali na silu da uvedu da je 9. novembar novi Dan grada Novog Sada. Taj datum se nikada ranije obeležavao kao Dan grada- kazala je ova funkcionerka Lige.

Inače, kao Dan grada Novog Sada zvanično se od 1997. godine obeležava 1. februar, u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je Novi Sad dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru Habsburške monarhije, od tadašnje carice Marije Terezije.protset lsv zbog skidanja zastave vojvodine foto nenad mihajlovicprotest velika zastava

Prethodni tekstProtestni skup zbog skidanja zastave AP Vojvodine
Sledeći tekstKako protivnici Evrope mogu da nas uvedu u Evropu?