Protiv fašizma se moramo boriti svakodnevno

akcija-omladine-gro-lsv-ns-21-01

Delegacija Omladine Gradskog odbora Lige socijademokrata Vojvodine Novi Sad danas je polaganjem venca na Spomenik „Porodica“ na Keju žrtava racije i minutom ćutanja održala pomen žrtvama pogroma iz 1942. godine.

Predsednik Omladine GrO LSV Novi Sad Igor Novaković izjavio je tom prilikom da su u Novosadskoj raciji, pre 72 godine, pripadnici fašističke vojske i žandarmerije ubili i pod led Dunava bacili više od 1300 nevinih civila, i to samo zato što su bili pripadnici određenih nacionalnih grupa.

Kako je istakao, to su bili najcrnji dani u istoriji Novog Sada koji ne smeju nikada da se zaborave i treba da budu opomena i lekcija za budućnost.

– Fašističke vojske i fašistički režimi su pobeđeni u Drugom svetskom ratu, ali ne i fašizam i zato se protiv zlih ideja fašizma moramo boriti svakodnevno. Svedoci smo da ni danas građanke i građani ne mogu mirno da šetaju ulicama grada ukoliko su pripadnici etničkih, verskih ili seksualnih manjinskih grupa koje se razlikuju u odnosu na stavove koje propagiraju brojne desničarske grupe. Zadatak svih nas je da sprečimo pojavu i širenje mržnje i nasilja, a najbolji način za to je promocija multikulturalnosti, tolerancije i poštovanja različitosti – zaključio je Igor Novaković.

 

Omladina Gradskog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstRukovodstva javnih preduzeća bez kontrole
Sledeći tekstPojačati obezbeđenja, garantovati bezbednost dece i raditi na prevenciji!