Protivpožarna obuka dece

obuka malisana

Vatrogasna brigada Novog Sada organizovala je obuku protivpožarne zaštite dece u vrtiću „Vendi“ predškolske ustanove Radosno detinjsto. Osnovnu obuku prošlo je oko stotinu dece ovog vrtića, a mališanima je, pored objašnjavanja šta da rade u kriznim situacijama, pokazana i oprema vatrogasaca.

 

Današnjoj obuci prisustvovali su predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, načelnik Uprave za vanredne situacije pri MUP-u Boško Pilipović i načelnik Vatrogasne brigade Novog Sada Dragoslav Klisura.

– Obuka protivpožarne zaštite važna je za sve uzraste, kako bi mladi znali šta da čine u kriznim situacijama – izjavio je Jovanović.

On je dodao će kroz razgovor sa vatrogascima, deca steći elementarno znanje o protivpožarnoj zaštiti.

– Mi smo proteklih nekoliko meseci razgovarali sa vatrogascima, sa Upravom za obrazovanje i sa ljudima iz Hitne pomoći, da se krene s edukacijom mladih, kako predškolskog tako i školskog uzrasta, sa ciljem da sva deca dobiju znanje o protipožarnoj zašiti, ali i o prvoj pomoći u takvim situacijama – podsetio je Jovanović.

Predsednik novosadskog parlamenta je objasnio da do sledeće školske godine Uprava za obrazovanje, zajedno sa vatrogascima i sa službom Hitnom pomoći, treba da napravi program po kojem bi novosadska deca stekla elementarna znanja iz protivpožarne zaštite i pružanja prve pomoći.

Tokom današnje obuke, vatrogasci su deci objašnjavali šta da učine ukoliko se opeku, šta da čine ako izbije požar, koga da zovu i druge slične kritične situacije. Komandir odeljenja Vatrogasne brigade Novi Sad Robert Varadi kaže da Vatrogasna brigada edukuje decu tako što odlazi u ustanove ili deca na obuku dolaze u jedinicu.

– Cilj edukacije jeste upoznavanje dece sa požarima, opasnostima koje vrebaju, a sve kako bi prepoznali kritične situacije, prevladali strah i izbegli da do požara uopšte i dođe – istakao je Varadi.

Prethodni tekstUklonjeno smeće iz Ulice Milovana Glišića
Sledeći tekstUbrzo gotovi pregovori o Vladi APV