Prvi priključci za kanalizaciju u Kaću

kac-prviprikljucak

Prvo domaćinstvo u Kaću povezano je na kanalizaciju, čime je i zvanično, nakon trogodišnjih radova, počelo priključenje kuća na novoizgrađenu sekundarnu kanalizacionu mrežu u ovom naselju.

 

Prvom priključenju kuće porodice Bekvalac i puštanju u rad crpne stanice kanalizacije u Kaću prisustvovali su predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, direktor „Vodovod i kanalizacija“ Branko Bjelajac, gradonačelnik Igor Pavličić i predsednik Saveta MZ „Kać“ Uroš Lončar.

– U februaru ove godine obilazili smo radove na spajanju magistralnog kolektora kanalizacije u Kaću sa crpnom stanicom u Novom Sadu. U julu ove godine smo bili na ovom istom mestu kada je počela gradnja sekundarne mreže, a danas smo prisustvovali i prvom priključenju domaćinstava na kanalizacionu mrežu u Kaću – kazao je Jovanović.

On je dodao da mu je izuzetno drago što je posao o „kojem se u Skupštini grada pričalo preko deset godina, najzad sproveden u delo“.

– Ovo je i jasan pokazatelj da prigradska naselja moraju da imaju iste uslove življenja kao stanovnici i stanovnice, koji žive u urbanom delu grada – podvukao je Jovanović.

Predsednik gradskog parlamenta istakao je i da izgradnja kanalizacije nije samo pitanje „elementarnih uslova života“, već se tiče i ekologije, podsetivši na izlivanje septečkih jama u Kaću, ali i na njihovo nepropisno deponovanje.

Gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da će ove godine trećina Kaća biti priključena na kanalizaciju.

– U protekle tri godine uložili smo 300 miliona dinara za ovaj posao. Ovo je početak uvođenja kanalizacije na čitavom području Novog Sada u mestima koja nemaju kanalizaciju, tako da ćemo sa kanalizacionom mrežom pokriti preko 80 odsto delova grada koji do sada nisu imali kanalizaciju – najavio je Pavličić.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Branko Bjelajac objasnio je da će dogodine biti izgrađena sekundarna mreža za još trećinu domaćinstava u Kaću, a 2013. godine i za preostala trećinu domaćinstava novosadskog prigradskog naselja. Dosadašnjom izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže, stvoreni su uslovi da se oko 600 domaćinstava priključi na kanalizaciju i ugasi septičke jame.

Prethodni tekstPešački most do Ribarca iduće godine
Sledeći tekstHladnjača i Petrovaradinska pijaca – najznačajnije investicije u 2011.