Razotkrivanjem kupovine glasova bi pala vlast u Novom Sadu

01kravic20130627

Komentarišući najnovije nepravilnosti na izborima za Savet Mesne zajednice Slana bara, predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad i član Predsedništva LSV Aleksandar Kravić je podsetio da su nepravilnosti bile i na izborima u mesnim zajednicama Južni Telep i Petrovaradin.

Afera zataškana jer je potrebna većina

On je gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine istakao da bi pre svega trebalo razrešiti aferu sa kupovinom glasova na izborima koji su održani 6. maja 2012. godine. Kravić je podsetio da su sadašnji gradonačelnik Miloš Vučević i njegov zamenik Borko Ilić ispred zgrade Policijske uprave „Novi Sad“ jasno optužili Romsku demokratsku stranku, najavili krivične prijave, ali rešenja nema. Čak, kako je rekao, 15 meseci nakon toga ponavlja se slična situacija.

– Ako se već pričalo da je Romska demokratska stranka, danas DDD, kupovala glasove, a bilo je vrlo direktnih i preciznih optužbi, ali se ništa ne dešava, onda se to negde zataškalo. Mogu samo osnovano da sumnjam da se to odugovlači jer je očigledno u Novom Sadu potrebna određena većina. Ako bi se to otvorilo kao pitanje, pa se nešto dokazalo, takvi ljudi bi se povukli i pala bi ova koalicija koja vlada Novim Sadom – ukazao je Kravić.

Kupovina glasova najveći problem

Predsednik novosadskog odbora LSV je istakao da je „tuča“ oko mesnih zajednica samo pokazivanje mišića, jer se pokazalo da onaj ko vodi grad, najčešće pobeđuje i u mesnim zajednicama.

– Mesne zajednice su specifične jer se mnoge odredbe Izbornog zakona ne odnose na njih, već se taj deo propisuje statutima, te tu postoji priličan prostor za razne manipulacije na šta smo često ukazivali – istakao je Kravić.

On je borbu za vlast u mesnim zajednicama uporedio sa izrekom da čovek koji u ruci ima čekić, u svemu vidi ekser.

– Neko nam je uvalio taj čekić i sad se mi bavimo tim mesnim zajednicama. Najveći problem je kupovina glasova i to je nešto što ne sme da se dogodi. Baš zbog toga čekića, došli smo u situaciju, da mi po prvi put izlazimo na najdirektnijim stranačkim listama, što po mesnim zajednicama zapravo nikada nije postojalo. Počela je krokodilska bitka u maloj bari. Očigledno je tu pitanje sujeta i pokušaj da se rejting stranke ili uveća ili održi – rekao je Aleksandar Kravić.

Prethodni tekstIma li gradska vlast dvostruke aršine?
Sledeći tekstGodinu dana ponižavanja Novog Sada