Rekonstrukcija keja za bezbedniji grad

a_liman

Uređenje limanskog dela keja je samo početak radova u ovom delu grada, istakao je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović na tribini “Uređenje keja i stambenih zgrada”, održanoj u ponedeljak u Mesnom odboru “Liman 1 i 2”.

On je tom prilikom prisutnim građanima izložio šta je sve na Keju urađeno u do sada i kolika su bila ulaganja.

– Prošle godine je uređeno dva i po kilometra Keja, od ušća sa Kanalom DTD do Varadinskog mosta, a ove godine je to uređivanje nastavljeno od stubova starog mosta do Mornarice. Uređenje je podrazumevalo izgradnju nove pešačke staze, biciklističke staze, trim staze pokrivene tartanom, kao i  izgradnju košarkaškog terena i renoviranje kompleksa spomenika Žrtvama novosadske racije. Bitno je istaći da primarni cilj ovih adaptacija nije bilo samo da Kej lepo izgleda, nego i da se podizanjem novog nasipa napravi bolja odbrana od poplava – kazao je Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima cilj ove adaptacije je bio i da Kej određenim delovima grada pruži neki novi sadržaj, navodeći primer Podbare koja je dobila Košarkaški teren.  U doglednom periodu je planirano da na limanskom delu Keja budu izgrađeni tereni za razne sportsko-rekreativne sadržaje, poput terena za mali fudbal, košarku, mini-golf i tenis.

Predsednik Skupštine grada je na ovom skupu izneo nekoliko novih ideja koje su u procesu razrade, a tiču se kako Limana, tako i celog grada. On je najavio da je plan Grada da se na proleće izgradi jedan manji pešački most između Keja i Ribarskog ostrva, i tako se stvori efikasniji vid komunikacije sa ovim delom grada,  zbog svoje udaljenosti nepravedno zanemaren. Takođe je govorio o ideji  da Kineska četvrt, koju dugo nagriza zub vremena, preimenuje svoju namenu. Njegov predlog jeste da ovaj kompleks postane prostor koji bi se koristio za razvoj “kreativne industrije”, što podrazumeva da bi Grad poslovne jedinice u ovoj četvrti ustupio raznim umetnicima, serviserima, zanatlijama ili onima koji se bave proizvodnjom nečeg nesvakidašnjeg.

Na tribini je učestvovao direktor JKP “Stan” Rajko Bojčić, koji je ovom prilikom govorio o unapređenju poslovanja ovog preduzeća i o novim uslugama koje su uvedeni, a sve u cilju približavanja građanima.

– Trudili smo se da kroz unutrašnju reorganizaciju, drastične promene i uvođenje novih “proizvoda” unapredimo rad našeg preduzeća, i tako postanemo servis građana u pravom smislu te reči. Neke od novih usluga koje JKP “Stan” pruža jesu sanacije i nadogradnja ravnih krovova na stambenim zgradama, novi sistem zaštite od krađe, i još niz raznih drugih usluga koje pružamo građanima. Kroz neposrednu komunikaciju sa kućnim savetom definišemo problem I pravac kako da budemo Novosađanima na usluzi – istakao je Bojčić.

Kroz diskusiju se prisutnima obratio član Gradskog veća Aleksandar Kravić i posavetovao ih na koje sve načine mogu da se obrate gradskim čelnicima za pomoć.

Moderatorka tribine je bila  Biljana Vidojević, a koordinatorka serije tribina “Naši ljudi za našu kuću” je članica IO GrO LSV NS Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekstSA DRUGOG FORUMA
Sledeći tekstZahvalnica Muzeja Vojvodine za Draganu Milošević