Rešenje za ravne krovove

Novi Sad- Na tribini „Ravni krovovi“, održanoj u MO „Omladinski pokret“, rečeno je da JKP „Stan“ pokreće akciju „Krovovi iznad Novog Sada“ kojom se planira da se tokom ove godine od 457 ravnih krovova u gradu uredi makar 10 odsto, što stanare zgrada neće koštati ni dinara.

ravni krovovi
Prema rečima direktora pomenutog preduzeća Rajka Bojčića ovaj projekat izgradnje kosih krovova neće predstavljati samo sanaciju kosih već i izgradnju novog termoregulacionog bloka, a zgradama koje imaju iznad pet spratova omogućiće uvođenje lifta.

-Ovim se pruža podrška javnom sektoru i društvenoj zajednici za povećanje kapaciteta stanovanja i omogućava se investiciono održavanje najvišeg nivoa. Takođe, projekat omogućava rešavanje stambenog pitanja različitih kategorija prema utvrđenim kriterijumima sanacije kosih krovova koji su uništeni- kazao je Bojčić.

Kako je naveo, prošle godine primljeno je oko 200 zahteva za sanaciju kosih krovova, što podrazumeva ulaganje od milion do 3.5 miliona dinara po krovu, a ukupna površina koja treba da se popravi iznosi 255.750 metara kvadratnih.

Napomenuo je da po novom Zakonu o stanovanju i Zakonu o stambenom redu da bi došlo do bilo kakvih radova u zgradi, mora se nabaviti 100 odsto potpisa žitelja tog objekta, što je početna tačka koja vodi ka sanaciji. Međutim, naglasio je da po novom Zakonu o urbanizmu i graditeljstvu, sve zgrade treba da imaju, takozvane, energetske pasoše do 2015. godine.

-One koje takve uslove ne budu ispunjavale, odnosno ostanu pod kosim krovom, imaće jako skupo održavanje jer će skupo plaćati energente zbog posebnih troškova- upozorio je direktor „Stana“.

Predsednik Upravnog odbora preduzeća i član Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Željko Kačavenda govorio je o nadogradnjama koje se rade na zgradama i rekao da proširenje stambene zone treba ispratiti tako da se isprati i kvalitet i ne naruši prethodni arhitektonski izraz kao ni statika zgrade- što nije redak slučaj u gradu. Smatra da se investitori odlučuju za ravne krovove jer je izgradnja jeftinija, a i potencijal nadogradnje omogućava i veću tržišnu cenu.

– U Novom Sadu ima čak milion i po kvadrata ravnih krovova, pa svaka kiša stanarima na poslednjem spratu stvara pakao od života. Ravne krovove imaju zgrade napravljene u socijalističko vreme, stare između 35 i 40 godina. Poneki Novosađani problem ravnog krova rešili su tako što su svoj stan proširili i nadogradili na ravnom krovu. Takvih nije mnogo jer, pored saglasnosti skupštine stanara, za takav poduhvat treba imati i novca- naveo je Kačavenda smatrajući da, ukoliko se ne obrati pažnja i uradi se loša nadogradnja, to utiče na stabilnost objekta.

Moderatorka tribine bila je članica Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Željka Spiridonović, a pored nje tu ulogu je imao i predsednik MO „Omladinski pokret“ Đorđe Živančev. Koordinatorka celokupne serije tribina „Naši ljud za našu kuću“ jeste članica Izvršnog odbora Gardskog odbora LSV Novi Sad Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekst„Naši ljudi za našu kuću“ u MO Narodni heroji
Sledeći tekstNastavak akcije „Traktori“