Sa tribine saveta za zdravstvo: izazovi XXI veka

tribina-zdravstvoUčestalost pojave melanoma veća je kod muškaraca nego kod žena, rečeno je na tribini pod nazivom „Rak kože – rizici, faktori, mere preventive“ koju je organizovao Savet za zdravstvo LSV Novi Sad juče u MZ „Klisa“.

Napomenuto je da se kod osoba muškog pola oni najviše javljaju u predelu trupa, dok su kod žena noge izloženije. Predavačica je bila dermatološkinja dr Olga Vlaov Žarkovkoja je skrenula pažnju na uticaje elektromagnetnog i UV zračenja kojima smo svakodnevno izloženi.

 

– Ono što ne vidite ipak može da vam škodi i da kroz taj svoj nevidljivi oblik stvori veoma vidljive posledice kao što su hormonski poremećaji, koji utiču na stres, plodnost, krvni pritisak, uzrokuju bolesti srca, moždani udar, slabljenje imunih funkcija – navela je Vlaov Žarkov objašnjavajući uticaj elektrosmoga.

Prema njenim rečima, industrijalizacija i moderno doba doneli su povećanje bolesti stvarajući više tehničkih izvora zračenja poput bežičnih i mobilnih telefona, CD plejera, računara, lap-topova, digitalnih satova, dalekovoda, predajnika i drugog. Govoreći o uticaju elektromagnetnih zraka na hormone, spominjala je promene koje se dešavaju prilikom ozračivanja kortizola, estrogena, testosterona, melatonina gde se to očitava na metabolizmu, radu imunološkog sistema, ravnoteži, stvaranju raka dojke kod žene, odnosno raka testisa i prostate kod muškarca.

– Mali poremećaji nivoa hormona mogu dovesti do velikih fizioloških promena, a održavanje hormonske ravnoteže je uslov za optimalno zdravlje – zaključila je predavačica.

Pored zračenja i radijacije, doktorka se osvrnula na uticaj UV zraka čija prevelika izloženost stvara rak kože, tumore, prerano starenje kože, bore, fleke, opekotine i oštećenje očiju, a utiče i na imunološki sistem.

Jedan deo predavanja bio je posvećen i preventivi gde su edukacija od malih nogu, zaštita u vidu krema sa određenim UV faktorom i adekvatna odeća navedeni kao pravi način zaštite od pomenutih posledica. Što se tiče elektrosmoga, zaključeno je da se od njega ne može pobeći zbog karakteristika 21. veka, ali da postoje određeni patenti koji se mogu koristiti i u domaćinstvu kako bi se količina elektromagnetnih zraka smanjila a dejstvo ublažilo.

Na tribini je učestvovala i predsednica Saveta za zdravstvo LSV Novi Sad dr Jadranka Crnomarković Lunić koja je opisala rad, ciljeve i planove ovog Saveta, dok je koordinator bio Vladimir Poplacko.

Prethodni tekstSedma sednica IO Gro LSV NS
Sledeći tekstOdbornik sa građanima u Futogu