Saradnja Foruma žena i samohranih roditelja

Na sastanku, koji je održan u Kino sali LSV Novi Sad, između članica Foruma žena i udruženja „Samohrani i zlostavljani roditelji zemlje u ravnici“ odlučeno je da je neophodno da Liga socijaldemokrata Vojvodine podrži akcije pomenutog udruženja i zajedno sa njim promoviše jednaka prava samohranih roditelja.

 

m_ellastraub

Osnivačica Udruženja Aleksandra Sabljar-Živković rekla je da je cilj osnivanja da se ukaže ženama koje su zlostavljane šta mogu da učine kad odu iz lošeg braka.

-Edukacija žena je najbitnija, mora se pričati otvoreno šta se dešava i šta se može uraditi, a ne da žene i dalje čuče u mraku sa svojom decom i čekaju da im se nešto desi- kazala je Sabljar-Živković.

Dodala je da Udruženje ima ideju da se poveže sa osnovnim školama i kroz edukaciju dece utiče i na njihovu svest, ali i da objasni nastavnicima, pedagozima, psiholozima sa čim se deca ovakvih brakova suočavaju, kako u porodici tako i u školi. Sabljar-Živković objasnila je da su mnoga deca diskriminisana od strane društva upravo zbog situacije iz koje dolaze i da im to predstavlja ogroman rpoblem tokom odrastanja.

Takođe, ona je napomenula da se treba povezati sa Advokatskom komorom jer žene često imaju velikih problema sa tužbama i razvodima.

-Tražićemo da se preko Komore omogući besplatna pravna pomoć ženama i da se one zastupaju na sudu jer veliki broj njih na sud dođu, zbog teške finansijske situacije, same što nije nimalo prijatno-kazala je gošća Foruma žena dodajući da postoji ideja da se ostvari saradnja sa Filozofskim fakultetom i Odsekom za psihologiju odakle bi volonteri pomagali ženama.

Članica Foruma žena Jasmina Nikčević napomenula je da se podrška može pružiti kroz kampanju koja bi promovisala korpus ženskih prava jer je poznato da žene teško dolaze do posla. Predsednica Foruma Žena LSV Novi Sad Baršonj Golubović spomenula je da se ne zna tačan broj samohranih roditzelja ali da cifra sigurno nije mala.

-Podatak iz 2010. godine kaže da je u Srbiji tada bilo oko 37.000 samohranih roditelja.Međutim, ni na državnom ni na pokrajinskom nivou ne radi se ništa kako bi im se pomoglo, jedina institucija koja radi nešto po tom pitanju jeste Centar za socijalni rad- rekla je Golubovićka.

Predsednica Foruma žena LSV Ela Štraub najavila je podršku ovog tela LSV rekavši da planovi neće biti preambiciozni ali da neće biti ni mali, već da će se ići korak po korak.

m_m_sastanak fz

 

Prethodni tekstDani stočara u Kovilju
Sledeći tekstDaniel Erdeg pobednik konkursa „Moj Novi Sad“