Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

devenport20131125

Predstavnici najvišeg rukovodstva Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa predsednikom LSV Nenadom Čankom, potpredsednikom Aleksandrom Jovanovićem i članom Predsedništva Aleksandrom Kravićem, dočekali su danas u sedištu LSV šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i njegove saradnike.

Tom prilikom, gospodinu Devenportu je ukazano na sve mane Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je Narodna skupština republike Srbije upravo usvojila.

Predsednik LSV Nenad Čanak je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija.

Čanak je upozorio da je Zakon usvojen i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Republike Srbije, koja je bila predlagač Zakona nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport primio je k znanju iznete stavove.

Predsednik LSV Nenad Čanak je gospodina Devenporta obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima počev od nerešenog finansiranja nadležnosti i činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra.

On je naveo i da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, te da je neophodno da joj se Vojvodini vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.

Prethodni tekstKupovinu glasova saseći u korenu!
Sledeći tekstDa li se to JP „SPC Vojvodina“ stidi zastave Vojvodine?