Sedlarević: Pratićemo poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera

NOVI SAD – Najviši predstavnici Skupštine grada Novog Sada potpisali su juče izjave o prihvatanju obaveza poštovanja Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Predsednica Saveta za praćenje primene etičkog kodeksa mr Maja Sedlarević izjavila je da su oni svoju ulogu shvatili ozbiljno, te da će pratiti koliko se lokalni funkcioneri pridržavaju etičkih normi. Zbog toga je na samom početku mandata organizovana prezentacija kodeksa.

LSV

– Odlučili smo da, s obzirom na to da je ovo novi mandat, sve nove funkcionere upoznamo sa odredbama ovog kodeksa i tražimo od njih da potpišu izjavu. Iako primena kodeksa nije zakonski obavezna, smatramo da moralno i etički jeste. Ono što jeste sledeći zadatak Saveta za primenu kodeksa jeste da upravo tu primenu i pratimo, u smislu da vidimo koliko je lokalnih funkcionerki i funkcionera prihvatilo da potpiše izjavu i koliko njih se, eventualno, ne pridržava odredaba kodeksa. Mi nemamo mogućnost bilo kakve sankcije, ali imamo mogućnost javnih opomena i upozorenja za sva kršenja etičkog kodeksa – zaključila je Sedlarević.
Primenu etičkog kodeksa, po uzoru na Evropu, pre desetak godina usvojilo je preko 150 gradova u Srbiji. Poštovanje etičkih standarda funkcionera trebalo bi da bude uslov za poverenje građana. To između ostalog podrazumeva poštovanje izborne volje, zabranu sukoba interesa, te pošteno i otvoreno obavljanje funkcije.
(BILSV, 08.11.2016)
Prethodni tekstNAJAVA DOGAĐAJA
Sledeći tekstLSV će aktivno doprinositi da Novi Sad bude što bolja prestonica kulture