Smanjiti marže na sve inpute u poljoprivredi

presspoljoprivrednici20120119

Liga socijaldemokrata Vojvodine predložiće Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije da se marže na sve inpute u poljoprivredi – počev od veštačkog đubriva, semena i sredstva za zaštitu bilja do pesticida i dizel goriva – ograniče na deset posto – najavila je na konferenciji za novinare predsednica Saveta za poljoprivredu LSV Maja Timotijević.

Ona je objasnila da je ministar poljoprivrede Dušan Petrović najavio da će do kraja januara biti donete uredbe u vezi s poljoprivredom za 2012. godinu, te da će ova inicijativa biti predlog Lige Ministarstvu poljoprivrede da to bude uneseno kao jedna od uredaba.

– Imajući u vidu da je doneta odluka da se ograniče marže u trgovinama za osnovne životne namirnice na deset posto, ne vidimo razloga zašto ne bi i marže za sve poljoprivredne inpute bile takođe ograničene – navela je ona.

Timotijević je rekla i da je ova tačka bila na prvom mestu u Programu LSV i da je stranka zato oberučke podržala inicijativu Udruženja poljoprivrednika iz Crepaje da se tim povodom uputi zajednički predlog nadležnima.

„Samo nas je LSV kontaktirala“

Predsednik Udruženja „Paori“ iz Crepaje Miroslav Grubanov rekao je da je to udruženje s Udruženjem poljoprivrednika „Pančevac“ iz Pančeva podnelo Vladi Republike Srbije, svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije, Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije, Ministarstvu trgovine i Ministarstvu poljoprivrede, inicijativu da Vlada donese uredbu kojom bi se marže za semensku robu, veštačko đubrivo, herbicide i pesticide ograničile na 10 odsto.

– Zahvaljujemo se Ligi socijaldemokrata Vojvodine, koja je jedina od svih stranaka podržala ovaj naš zahtev. Niko nas drugi nije kontaktirao – ukazao je on.
Grubanov je rekao i da je prosečna marža u Srbiji za svu robu, ne samo za poljoprivredne proizvode, 23 odsto, što je šest puta više nego u Evropi, i da samim tim trgovci ovde najbolje zarađuju. Kao primer iz okruženja, Grubanov je naveo Republiku Srpsku, gde je prosek marži osam posto, i upitao da li su marže u Srbiji primerene ekonomskoj snazi poljoprivrednika. Poredeći cene na svetskim berzama i u Srbiji, Grubanov je izneo podatak da je urea tokom 2010. i 2011. godine u svetu poskupela za 20 posto, dok je to poskupljenje u Srbiji bilo skoro 60 posto.

– Da li je normalno da je jedina konstanta u poljoprivredi u Srbiji da nas svake godine očekuju nova poskupljena pred setvu – upitao je Grubanov.

– Naš je zahtev da se marže na repromaterijal u poljoprivredi ograniče na deset posto jer mislimo da su ove marže, koje se trenutno primenjuju u Srbiji, zelenaške – rekao je on.

Ponosni na ukidanje godišnje registracije traktora

Maja Timotijević je rekla i da se Liga sve vreme bavi položajem poljoprivrednika, a ne kao neke druge stranke koje se poljopivrednika sete samo pred izbore. Kako je rekla, Liga je ponosna na ukidanje godišnje registracije traktora, koje će mnogo olakšati poljoprivrednicima.Timotijević je podsetila da je u 200 mesta širom Vojvodine LSV prikupila 30.000 potpisa za tu inicijativu, te da je nakon toga u dogovoru zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša s ministrima poljoprivrede i policije Dušanom Petrovićem i Ivicom Dačićem doneta odluka o ukidanju godišnje registracije traktora, koja je zatim i usvojena u parlamentu.

– Jednokratna, umesto registracije svake godine, uštedeće jako puno novca poljoprivrednicima – navela je ona.

Poljoprivrednici zadovoljni

Poljoprivredni proizvođač iz Kikinde Milivoj Šibul zahvalio je na Ligi što je izdejstvovala ukidanje godišnje registracije traktora.

– Nama će mnogo značiti ta stavka jer će nam smanjiti troškove. Nama je mehanizacija stara i kada svake godine registruješ, na to odlazi mnogo novca. Ovako ćemo taj novac opet potrošiti kroz poljoprivredu – rekao je on.

I poljoprivredni proizvođač Stojan Padejčev pozdravio je ukidanje godišnje registracije traktora i zahvalio LSV na tome.

– Pozdravljam i ovu inicijativu za smanjenje marži u poljoprivredi. Jer ako se smanje cene inputa, mi ćemo biti u prilici da više veštačkog đubriva koristimo na njivama i samim tim ostvarićemo i veće prinose – ocenio je on.

Prethodni tekstKasarne vratiti Novom Sadu
Sledeći tekstJovanović dao krv