Spomenik Vasi Stajiću do kraja godine

vasa-stajic
Novi Sad treba da bude ponosan što je imao takvog velikana kao što je Vasa Stajić. On je bio važan deo istorije našeg grada i Novi Sad će do kraja godine podići spomenik Vasi Stajiću – najavio je danas predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović na promociji reprinta knjige Vase Stajića „Novi Sad“.

Promocija novog izdanje Stajićeve knjige o Novom Sadu održana je u galeriji „Prometej“, a pored predsednika gradskog parlamenta, o srpskom piscu i filozofu pričali su nekadašnji predsednik novosadske Skupštine Boško Petrov i novinar Dimitrije Boarov.
Jovanović je još istakao da je Stajić bio ličnost koja je svoja dela pretakao u život, trudivši se „da pređe prag između teorije i prakse i da ličnim primerom i radom stane iza ideja za koje se zalagao.“
Vasa Stajić, srpski pisac, filozof i istoričar, je napisao preko 20 knjiga i više od 100 naučnih rasprava, izdavao je časopis „Novi Srbin“ i „Prosveta“. Jedno vreme je bio sekretar Matice srpske i urednika „Letopisa“, a nakon Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

Prethodni tekstPrva konstitutivna sednica Gro LSV NS
Sledeći tekstNi vreme nije zaustavilo akciju