Šta se dešava šest godina sa suđenjem neonacistima?

NOVI SAD, 27. oktobar – Ako je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice za nasilničko ponašanje protiv sedmorice neonacista koji su napali antifašističku kolonu  7. oktobra 2007. i ako će posle šest godina od početka suđenja, samo dvojici od njih biti suđeno i to po ublaženoj optužnici, Više javno tužilaštvo duguje mnoge odgovore.

LSV

Bez namere da utičemo na rad pravosudnih organa, javnost ima pravo na objašnjenje zašto taj proces traje šest godina? Šta se dešavalo do sada i koji su razlozi da tužilaštvo sada odustane od optužnice za nasilničko ponašanje? Da li je moguće da im je trebalo šest godina da shvate da recimo nemaju dovoljno dokaza? Znači li to da kada neonacista baci kamen, to nije nasilništvo?
Možda su ustanovili da su ljudi u antifašističkoj koloni sami sebi razbili glave? O čemu se radi, šta je razlog za takvu odluku Višeg javnog tužilaštva?
Ako je neko zaboravio: Neonacisti su hteli da proslave rođendan Hajnriha Himlera u Novom Sadu, a kada su Novosađani izašli na ulice da ih u tome spreče, odgovorili su nacističkim salutiranjem i bacanjem kamenica, zbog čega su pohapšeni.
Šta onda ovo sada znači? Kakvu ovo poruku šalje građanima koji su bili u toj koloni?
Ovim potezom, tužilaštvo je praktično učinilo kamenovanje protivnika neonacizma legalnim.
Treba li svi mladi u ovoj zemlji da postanu neonacisti i hulgani i članovi nekakvih oružanih navijačkih podgrupa beogradskih klubova da bi imali imunitet za nekažnjeno divljanje i varvarstvo?
Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Đorđe Stojšić
Prethodni tekstNovi Sade, srećan ti Dan oslobođenja od fašizma!
Sledeći tekstTišma zaslužuje spomenik u srcu Novog Sada