Stop degradiranju praznika i žena

dan zena 2013

 

Forum žena Gradskog odbora LSV Novi Sad obeležio je danas Dan žena u centru, deleći prigodan materijal i sitne poklone, uz poruku da ovaj dan treba da povrati svoje pravo značenje.

Predsednica novosadskog Foruma žena Baršonj Golubović poručila je da se ovaj da ne sme trivijalizovati i podešavati prema potrošačkom društvu.

-Osmi mart zaista treba da bude praznik žena. Današnje društvo ga degradira jer stavlja akcenat na prizvodnju „adekvatnih“ poklona najpre za Dan zaljubljenih koji se onda, kao turska serija, rastegne na Dan žena i tu se ona gubi sva njegova vrednost. Time se i sama žena degradira, kao i njen položaj, i ne sme se zaboraviti da je ona marginalizovana u društvu, da su joj i dalje ugrožena radna prava, a da maltene svaka druga doživaljava neki vid nasilja i zlostaljanja- poručila je Golubović.

Akciji FŽ prisustvovao je i funkcioner ove partije Aleksandar Kravić koji je naglasio da u imenu stranke stoji reč „socijaldemokratija“  te da se to direktno naslanja na socijalno-materijalna prava koja su u vezi i sa pravima žena. Nažalost, kako je rekao, u ovom vremenu, kada toga ne bi smelo biti, prava žena, jednakost, ravnopravnost i dalje su ugrožene kategorije, a nasilje je prisutno u velikoj meri. Ovim putem aktivistkinje FŽ podsetile su na značajne uloge štrajkačica, revolucionarki i boraca za prava žena koje su tokom istorije menjale sliku društva.

Prethodni tekstDokle je stigla istraga u vezi sa potpisivanjem štetnog ugovora?
Sledeći tekstAleksandar Kravić kandidat za predsednika GrO LSV Novi Sad