Stop fašizmu!

td_324x160

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma poziva sve koji imaju iole volje i nadležnosti u zemlji, od gradske preko pokrajinske do republičke vlasti da razmisle i učine sa svoje strane sve što mogu, svakog dana, da iskorenimo fašizam u Novom Sadu i svuda gde ga ima.

Skrećemo pažnju da ni posle sedam godina nije završeno suđenje onima koji su tog 7. oktobra u Novom Sadu pokušali da slave Himlerov rođendan i napali antifašističku kolonu koja se okupila da to spreči.

U međuvremenu, primera je bilo još.

Fašizam je bio uočljiv u muralima i grafitima sa porukama međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, koje smo prekrečili.

Pamtimo i kada je u autobusu čovek pretučen zato što je govorio mađarski jezik, kada su presretnuti i sekirama napadnuti hrvatski navijači nakon rukometne utakmice, kada su pre godinu dana skinhedsi hteli da otmu dete čoveku jer je ono svetlije puti od oca, ali i kada je piroman sa neonacističkim obeležjima palio ulaz u jednu novosadsku zgradu.

Pre tri nedelje su u Somboru, Staroj Pazovi, Vršcu i Novom Sadu paljene i uništavane pekare i drugi objekti čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Budući da je policija identifikovala napadače, iskreno verujemo da nećemo čekati godinama na njihove najstrože kazne.

 

Stop fašizmu!

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstOmladina LSV obeležila 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog Sada
Sledeći tekstGradska vlast da hitno uvede red u poslovanje JKP Put