Svakodnevna devastacija Novog Sada tokom 100 dana nove vlasti

td_324x160

Sutra se navršava 100 dana nove vlasti koja je u Novom Sadu formirana pod jakim pritiskom i to od ucenjenih, nateranih i osumnjičenih, a rezultat je više nego očekivan.

Nekompetentnost da vode grad, gradski čelnici nadomešćuju kukanjem i kritikama na račun svojih prethodnika, a jedino dobro što su učinili jeste pokušaj da nastave neke od projekata koji su započeti pre njih.

U javno komunalnim preduzećima je u toku stranačko i rodbinsko zapošljavanje, dok se zatečeni radnici špijuniraju. Paranoidno opsednuti stranačkom pripadnošću zaposlenih, funkcioneri nikome ne veruju, pa se mešaju i u stručne stvari o kojima nemaju pojma. U međuvremenu, direktori izmišljaju kabinete kako bi zaposlili po pet saradnika dok vozačima daju slobodne dane da bi im službeni automobil bio privatno na raspolaganju 24 sata.

Zbog toga trpe poslovi. I, zato je grad devastiran.

Sve je to i normalno i očekivano kada Novi Sad za gradonačelnika ima Miloša Vučevića koji sme da se meša u svoj posao tek onoliko koliko je potrebno da ne dobije packe od partijskog šefa iz Beograda.

Investicija nema, Novi Sad je prljaviji i zapušteniji nego ikada, a sneg je napravio sedmodnevni kolaps kakav grad ne pamti. Istovremeno, Novi Sad je daleko od toga da bude izabran za evropsku prestonicu kulture, a Kulturnim centrom upravlja guslar čiji je jedini „uspeh“ skidanje latinične table sa te institucije.

Novi Sad još nije dobio 80 policajaca koji će se brinuti o javnom redu i miru na Novom Naselju, Adicama i Satelitu, uprkos obećanju ministra policije Ivice Dačića da će to biti do kraja godine. Nova novosadska vlast to više i ne traži.

Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije, kojima su bila puna usta optužbi na račun Romske demokratske stranke u vezi sa kupovinom glasova, to više i ne spominju, a rezultata istrage nema. To, međutim, ne čudi budući da i ovako sednice gradske skupštine na kojoj treba da se svi okupe kasne po dva ipo sata, uz brojna prebrojavanja.

Takođe, posle dva meseca, više se i ne spominje da je od radnice u „Lisju“ tražen mito ili da se učlani u „Dveri“ da bi dobila stalan posao.

U međuvremenu, gradonačelnik Vučević se ne oglašava o ulozi svoje sada stranačke koleginice Maje Gojković u aferi oko ATP Vojvodina, jednoj od najvećih afera u u Srbiji.

Jedino u čemu je nova gradska vlast agilna je prekrajanje istorije grada, pa tako i gradonačelnik Vučević gostima poklanja primerke Dušanovog zakonika koji nikakve veze nema sa Novim Sadom.

Posle 100 dana, Liga socijaldemokrata Vojvodine više nema razloga da bude obzirna i daje šansu ovoj i ovakvoj gradskoj vlasti da nešto učine. Naša kritika će narednom periodu biti znatno oštrija nego do sada.

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad

Prethodni tekstCilj novosadske vlasti bio zapošljavanje i subvencije
Sledeći tekst100 dana novosadske vlasti – nestručnost i izostanak investicija