Tribina o sportu

tribina sport

Iako je Grad povećao budžet za sport i izdvojio 183 miliona za njegov razvoj, još uvek postoje veliki problemi koji se tiču ovog segmenta svakodnevnice, rečeno je na tribini Saveta za sport Gradskog odbora LSV Novi Sad. Prema rečima člana Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad i člana Gradskog veća za sport i omladinu Aleksandra Kravića „materijalni uslovi određuju svest čoveka te tako uslovi treninga određuju sportiste i njihove rezultate“, pomenuto je na tribini pod nazivom „Da li je Novi Sad grad sporta?“, održanoj 24. januara 2011. u MZ „LIman III“.

– Ono na čemu treba raditi jeste Zakon o sportu koji bi dao okvire za prostor sistematskog i organizovanog razvoja sportskih klubova i za bavljenje sportom. Takođe, pitanje finansija predstavlja ozbiljan problem, jer sa jedne strane su sponzori smanjili, odnosno, ukinuli svoje donacije, a sa druge strane, republički i pokrajinski budžeti nisu sposobni da na pravi način iznesu i održe bavljenje sportom, rekao je Kravić.

Mladi ne znaju da izaberu sport

Tribina je bila vrlo interaktivna te su se i oni koji su došli da je slušaju uključili iznoseći svoje stavove o temi, dajući predloge, postavljajući pitanja i govoreći o problemima sa kojima se susreću kao radnici u sportu.

Predsednik biciklističkog kluba „Vojvodina“ Borislav Subašić rekao je da danas deca imaju veoma malu motivaciju da se zadrže u jednom sportu i često lutaju između raznih sportova. Prema njegovim rečima, masovnost, koja se ubraja u pozitivne strane sporta, je zapravo uzdrmana, jer mladi sportisti ne znaju čime žele da se bave. On je takođe izneo i problem nepostojanja adekvatnih biciklističkih staza za treniranje.

Sportisti odlaze u druge gradove

Bivši bokserski as, Tadija Kačar, kazao je da je glavni problem to što novosadski sportisti odlaze u druge gradove da treniraju te da bi trebalo raditi na stipendiranju mladih sportista. Vesko Novaković iz džudo kluba „Partizan Novi Sad“ izložio je problem finansiranja stručnjaka i sportskih profesionalnih trenera koji danas nemaju pravo na lični dohodak, što bi trebalo da obezbedi Grad. On je rešenje video u formiranju Saveza trenera koji bi radili na unapređenju trenerske delatnosti i kojima bi ovaj dohodak bio omogućen.

Profesor fizičke kulture Petar Dragičević pozvao se na načelo svih zakona zemljama EU – „dostupnost svima pod jednakim uslovima“, rekavši da to u našoj državi nije praksa i da se mora raditi na finasiranju bazičnih sportova (plivanje, atletika, gimnastika) kroz besplatne školice sporta za najmlađe uzraste.

Na proleće šira rasprava o sportu

Učesnici tribine zaključili su da u Novom Sadu postoji manjkavost što se tiče razvoja sporta, ali to nije u vezi sa nedostatkom klubova ili sportista, već ona leži u nepažnji države prilikom negovanja ove strane života. Član Saveta za sport Pavle Gantar naglasio je da je LSV jedina politička opcija u gradu koja ima ovako organizovan savet i bavi se pitanjima sporta. On je rekao da se trenutno radi na „snimanju situacije na terenu“ kako bi se utvrdilo šta novosadskom sportu nedostaje, te da bi se realizacija projekta razvoja sporta mogla očekivati na proleće. Prema rečima Aleksandra Kravića, na proleće bi mogao biti zakazan i skup većih razmera na kojem bi se mogle definisati koordinate razvoja sporta u gradu gde bi i sportski radnici mogli da daju svoje sugestije.

Vizija o sportu

Podsećamo da je u septembru 2009. godine usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. godine, kojim su definisana vizija i misija Ministarstva omladine i sporta, kao i vremenski rokovi za njihovo ostvarivanje. Prema akcionom planu, vizija Ministarstva omladine i sporta je da Republika Srbija do 2013. godine postane “država sa vrhunskim sportskim dostignućima sa razvijenom sportskom infastrukturom u kojoj je sport dostupan svakome a naročito deci, u kojoj će se negovati sportski talenti, u kojoj su prava i obaveze sportskih subjekata garantovani pravnim normama i u kojoj će sport biti činilac razvoja”. Tribina Saveta za sport Gradskog odbora LSV Novi Sad pod nazivom “Da li je Novi Sad grad sporta?” analizirala je dosadašnje uspehe ovog plana, ali, pomenuto je da s obzirom se ništa ne dešava preko noći, građani, sportisti, sportski radnici mogu da se nadaju da će do 2013. godine sport preći na neke druge, više i bolje nivoe, i da ipak neće sve stati na toj godini.

Prethodni tekstPeticija za izmene gradske odluke o držanju domaćih životinja
Sledeći tekstPanel diskusija o vršnjačkom nasilju